Benhårde prioriteringer i forhandlingsrummet: Faseplan kaldes både 'flot' og 'et makværk'

Hver beslutning har udelukket en anden i forhandlingerne om genåbningen af Danmark.

Statsminister Mette Frederiksen (S) og de andre partiledere forhandlede videre om den langsigtede plan for genåbningen, efter at hun i går præsenterede det næste skridt. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

I sådan cirka 15 timer sad de og diskuterede, hvor linjerne skulle trækkes.

Hvem der skulle have lov at vende tilbage til en lidt mere normal hverdag - eller et lidt mere normalt indtægtsgrundlag.

Partilederne var samlet omkring et bord på Marienborg, statsministerens embedsbolig nord for København, hvor de nu og da kunne holde pauser på terrassen og se solen bevæge sig over forårshimlen og til sidst gå helt ned, inden de var færdige.

Resultatet og den store nyhed er blevet en langsigtet genåbningsplan for Danmark med flere faser.

Men vejen dertil er også ny, pointerer formand for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl. For det er suverænt en politisk beslutning, hvad der skal være i fase 2, 3 eller 4.

- Det, der er sket nu, er et nybrud, fordi vi har gjort det på den måde, at SSI har lagt et grundlag - det er data om smittespredning og belægningen på intensivafdelingerne - og dermed angiver de et råderum i forhold til, hvor meget man bør genåbne.

- Hvordan det råderum bliver udnyttet, er politisk styret. Det er en politisk prioritering, siger han.

Dyre ønsker

Det har været en øvelse i at balancere ønsker, der hver især presser smittetrykket opad. Det fortæller SF-formand Pia Olsen Dyhr.

Vinduerne blev åbnet ind til forhandlingslokalet, da partilederne var færdige med at forhandle om den næste fase af genåbningen. Bagefter fortsatte de indtil midt i nat. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

- Vi kan ikke bare lægge ting ovenpå hinanden. Der er forskellige vurderinger af, hvor meget smittetryk de forskellige ting risikerer at medføre, og lægger man for eksempel efterskoler og højskoler sammen, så kan man ikke noget andet, siger hun.

Smitte og belastning af sundhedssystemet er heller ikke den eneste faktor, der har spillet ind.

Rapporten med den slags beregninger har ligget på den ene side af bordet foran hver af partilederne. På den anden side har de kunnet bladre i tre top-økonomers rapport om konsekvenserne for erhvervslivet og beskæftigelsen.

- Nogle har virkelig insisteret på at gøre noget, der er samfundsøkonomisk tungt, og det er der bare en stor smitterisiko ved. Så kan man ikke åbne op for musser, selvom smitterisikoen her er ret lille, siger Pia Olsen Dyhr.

Museer og højskoler er på listen over ting, der først må åbne om en måned. Biblioteker og efterskoler får lov at åbne om en uge. Den slags skillelinjer har vakt undren.

Men det er et aktivt valg - og ikke mindst et kompromis, forklarer Kristian Thulesen Dahl.

- Jeg synes efterskolerne skal åbne før højskolerne, fordi de har en måned tilbage – så er det slut. Højskoleerne kører trods alt hen over sommeren, siger han.

Pia Olsen Dyhr havde ellers også højskolerne stående på sin ønskeliste.

- Jeg havde gerne set, at vi havde åbnet parallelt, og det sagde jeg også i forhandlingslokalet, siger hun og fortæller, at SF i stedet brugte kræfter på at få bibliotekerne med hurtigt.

Hurtigere her end der

Både SF og Dansk Folkeparti har talt for at åbne nogle egne af landet hurtigere end andre.

- Jeg argumenteder for at åbne mere, men at gøre det geografisk, siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

- Vi kan se i rapporten fra Statens Serum Institut, at der er kæmpestor forskel på smittespredningen i regionerne, så jeg synes godt, at man kunne åbne kulturelle institutioner i nogle dele af landet lidt før andre. Det var der simpelthen ikke opbakning til, fortsætter han.

Formand for Dansk Folkeparti Kristian Thulesen Dahl kalder aftalen 'flot' og glæder sig over, at det er lykkedes alle partierne at nå til enighed. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

Men bare den slags forhandling er ny, påpeger partilederne.

- Vi har alle haft de her rapporter fra SSI og økonomerne, og så har vi diskuteret frem og tilbage, siger Pia Olsen Dyhr.

- Jeg røber ikke for meget, hvis jeg siger, at Alex Vanopslagh (LA) var meget optaget af fitnesscentrene, Morten Østergaard (R) har kæmpet meget for, at der skulle stå noget om grænserne, hvor jeg og Pernille Skipper (EL) har været mere optagede af teststrategien og smitteopsporingen, fortæller hun.

Både Pia Olsen Dyhr og Kristian Thulesen Dahl mener, at det er endt med en 'flot' aftale.

'Partierne har sat sig igennem'

Politisk leder for Liberal Alliance Alex Vanopslagh kalder omvendt aftalen for 'politisk makværk'.

Han mener, at skillelinjerne mellem de forskellige faser er ulogiske.

- Der er gået politik i den, og så får vi det, vi har fået. Du må gerne åbne din bar – bare ikke, hvis den ligger i Zoo. Du må gerne spille fodbold, hvis du er professionel, men ikke hvis det er sammen med dine venner, siger han.

Han trøster sig ved at have fået skrevet ind, at hvis det går godt, kan vi gå lidt længere lidt hurtigere, og han mener, at partierne omkring bordet i fællesskab har fået regeringen til at gå hurtigere frem, end der var lagt op til.

Alex Vanopslagh fra Liberal Alliance har ligesom hans kolleger fra Det Konservative Folkeparti og Nye Borgerlige foreslået at 'vende processen på hovedet' - åbne alt og så lave en liste over det, der er nødt til at være lukket. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

- Der er mere, der åbner nu, end der fra regeringen lå på bordet til at skulle åbne efter sommer, siger Alex Vanopslagh.

Med Kristian Thulesen Dahls ord lykkedes det i går partierne at sætte sig igennem over for regeringen.

- Nu er det partierne i fællesskab, der definerer, hvilke skridt man tager, og det er udtryk for en fælles forståelse for, hvad vi synes er forsvarligt, siger han.

- Der har været en følelse af, at det har været statsministeren, der har dikteret, hvad hun syntes, mens det har været svært at se grundlaget. Nu forsøger vi at løse situationen i fællesskab med de her kompromiser, siger Kristian Thulesen Dahl.

Det står skrevet i aftalen om den langsigtede genåbningsplan, at partierne vil have drøftelser inden hver faseovergang. Det betyder både, at nogle af tingene kan fremskyndes, men også at de kan udskydes.