Statsminister Mette Frederiksen (S) skal til at kigge sig om efter en ny transportminister.
Efter en hektisk dag på Christiansborg har Benny Engelbrecht valgt at træde tilbage som transportminister.
Det sker, få timer efter at Enhedslisten erklærede, at partiet ikke længere har tillid til ham.
- Når et støtteparti til regeringen rejser en mistillid, så kan jeg ikke blive siddende som minister. Så må jeg trække mig, siger Benny Engelbrecht i et interview med DR Nyheder.
Det var Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, der kom med meldingen, der blev skæbnesvanger for transportministeren.
- Konklusionen er klar, vi har ikke længere tillid til Benny Engelbrecht som transportminister. Det er vores helt klare vurdering, at ministeren har tilbageholdt tallene for Folketinget, sagde hun.
Handler om klimabelastning ved anlæg
Benny Engelbrecht indledte dagen som gæst i P1-programmet Slotsholmen. Her afviste han at have løjet eller vildledt Folketinget i den sag, der har presset han i den seneste uge.
Sagen er gravet frem af Ingeniøren. Kort fortalt handler det om, hvor stor CO2-udledningen er, når der bliver bygget nye veje, broer og jernbaner. Det er altså ikke udledningen fra den trafik, der senere kommer til at bruge infrastrukturen, men klimabelastningen fra stål, cement, diesel og andre ting i forbindelse med byggeriet.
Da Benny Engelbrecht forhandlede en trafikplan sidste år, efterspurgte Folketingets partier beregningerne på CO2-udledning ved anlæg. De fik at vide, at der ikke var nogen.
Men det var der. Transportministeriet havde lavet beregningerne, men de var ifølge Engelbrecht ikke sikre nok til at blive udleveret i en forhandling.
I eftermiddag var han i to samråd i Folketinget. Han beklagede igen, at partierne ikke havde fået besked om tallene og den usikkerhed, der knyttede sig til dem. Men han holdt fast i, at det ikke var vildledning.
Der har været et samråd, hvor du har sagt, at du ikke selv mener, du har vildledt nogen. Hvorfor går du så?
- Når et støtteparti rejser en mistillid, så vil det skabe en situation, der uanset hvordan det ellers ser ud i Folketinget, vil betyde, at det bliver svært at navigere som minister. Det kan jeg selvfølgelig ikke sidde tilbage med, sådan skal det ikke være. Jeg vil have et ordentligt forhold til alle Folketingets partier.
Hvad fortryder du i det her forløb?
- Jeg fortryder selvfølgelig, som jeg også har beklaget, at vi ikke tog ordførerne dybere med ind i den proces, der var, siger han.
Talte med statsministeren
Dagens sidste samråd i Folketinget sluttede lidt før klokken 17, og en time senere kom meldingen fra Enhedslisten. Og selv om der i nogle få timer var tvivl om, hvorvidt der reelt var et flertal i Folketinget, der ville vælte Engelbrecht, så han ikke andre muligheder end at trække sige.
Han nåede også at tale med statsminister Mette Frederiksen, inden han offentliggjorde sin beslutnng.
- Statsministeren har taget min besked til efterretning.
Hvad sagde du til hende?
- Det er en samtale, der er foregået mellem mig og statsministeren. Men jeg meddelte selvfølgelig, at jeg har i sinde ikke at fortsætte som transportminister. Derfor forventer jeg også, at hun finder en afløser til posten.
Hvad vil du sige, hvis hun foreslår, du kan fortsætte på en anden ministerpost?
- Jeg har valgt at trække mig som transportminister, og det er så det.
Betyder det, at du godt kunne tænke dig at få en anden ministerpost?
- Jeg forventer, jeg skal være folketingsmedlem og en del af den socialdemokratiske folketingsgruppe.