Du kan komme til at skyde en hvid pil efter en fransk hotdog og en chokolademælk på tanken fremover, hvis du kun har kontanter til at betale med.
Regeringen lægger nemlig op til at lempe på den såkaldte kontantregel, der i dag betyder, at alle butikker med få undtagelser skal tage imod mønter og sedler.
På den måde kan eksempelvis tankstationer, kiosker og tøjbutikker vælge kun at tage imod dankortbetalinger eller andre digitale betalingsformer.
Det skal lette byrder og øge sikkerheden for butikkerne, siger erhvervsminister Rasmus Jarlov (K).
- Der er færre, der bruger kontanter i dag, og derfor mener vi, at der skal være en balance mellem det besvær og den sikkerhedsrisiko, som vi pålægger erhvervsdrivende og så den fordel, det er at tage imod kontanter, siger han.
Sidste år trådte en lov i kraft om, at visse butikker kan få lov til at være kontantfri mellem klokken 22 og 6 om morgenen.
Skuffelse hos dagligvarebutikkerne
Regeringen forventer dog, at kun få forretninger vil benytte den mulighed, regeringen lægger op til at give dem.
- Hvis man fortsat ønsker at bruge kontanter, vil jeg opfordre folk til at sige det til den butik, man handler i. Jeg forventer, at forretningerne vil lytte til kunderne.
- Vi tvinger ingen til at droppe kontanter. Alle må fortsat gerne tage imod kontanter, hvis de vil, og hvis kunderne vil betale med kontanter, vil de fleste forretninger nok også gerne imødekomme deres kunders ønsker.
Artiklen fortsætter efter grafikken..
Der er dog fortsat en lang række forretninger og butikker, der ifølge regeringens forslag til lempelsen af kontantreglen fortsat er forpligtet til at tage imod dine krøllede halvtredsere og gyldne mønter.
Dagligvarebutikker, postforretninger, læger, apoteker og andre butikker med ”centrale samfundsfunktioner” vil ikke få gavn af lempelsen.
Det skuffer John Wagner, administrerende direktør for De Samvirkende Købmænd, at lempelsen ikke er mere vidtrækkende.
- Jeg er rigtig glad for, at vi bliver betragtet som en central samfundsfunktion. Men vi er selvfølgelig skuffede over, at lempelsen af kontantreglen ikke også i nogen grad omfatter dagligvarebutikker.
- Vi havde håbet at få lov til at afvise kontanter i de mørke timer simpelthen af hensyn til vores medarbejderes sikkerhed, siger John Wagner.
Forbrugerrådet: Kan ramme socialt udsatte og ældre
Det er blot et år siden, at flere butikker fik muligheden for at søge om at kunne afvise kontanter i nattetimerne af hensyn til sikkerhed.
Derfor mener Troels Holmberg, seniorøkonom ved Forbrugerrådet Tænk, at det er forhastet at lave yderligere lempelser af kontantreglen.
Det kan nemlig ramme flere grupper af danskere, mener han.
- Der er grupper i samfundet, der ikke har andre muligheder end at betale med kontanter. Der er unge, gamle, handicappede, socialt udsatte – og dem er vi altså også nødt til at tage hensyn til, når vi tilrettelægger lovgivningen, siger Troels Holmberg.
Kritikken af regeringens forslag tager Rasmus Jarlov dog roligt. Han forsikrer nemlig, at regeringen ikke er i gang med helt at skabe et kontantløst samfund i Danmark.
- Vi ønsker ikke at fjerne kontanter fra Danmark, og det er derfor, vi fastholder, at der er nogle butikker, blandt andet dagligvarebutikker, som fortsat skal tage imod kontanter. Vi mener stadigvæk, at kontanter er et vigtigt betalingsmiddel, siger erhvervsministeren.
Regeringens forslag kræver et flertal i Folketinget, fordi der er tale om egentlige lovændringer.