Bertel Haarder: Bjarne Corydon behandler os som børn

Finansministeren kan sagtens lade Folketinget se fortrolige Dong-papirer, mener Venstres medlem af præsidiet.

Bertel Haarder (V) er ikke tilfreds med finansminister Bjarne Corydons (S) mørklægning af oplysninger i Dong-sagen. (© DR)

Finansminister Bjarne Corydon (S) betragter Folketinget som en flok børnehavebørn, der ikke kan holde på en hemmelighed.

Det mener Folketingets næstformand og præsidiemedlem Bertel Haarder (V), der har været med til at formulere en hård kritik af finansministeren, efter at Corydon har afvist at indvie Folketingets Finansudvalg i alle detaljer vedrørende salget af Dong-aktier til Goldman Sachs sidste år.

- Det er en principiel kritik, der går på, at vi ikke vil behandles som børn, siger Bertel Haarder.

Bjarne Corydon har afvist at lade Finansudvalget se de pågældende papirer - heller ikke i fortrolighed - fordi der ifølge finansministeren er en risiko for, at oplysningerne bliver lækket.

Kan ikke kontrollere regeringen

Men det argument holder ikke, mener Bertel Haarder.

- Det kan godt være, at der var nogle, som for et par år siden kom til at røbe noget, de ikke måtte have sagt. Men det skal ikke føre til, at Folketinget sættes ud af kraft. For vi kan jo ikke kontrollere regeringen, hvis regeringen kan rulle et tæppe ned og sige 'her må I ikke komme', siger Bertel Haarder.

Venstre-veteranen anerkender, at der kan være særligt følsomme sager, hvor man i høj grad skal værne om fortroligheden.

Men så må de relevante folketingsmedlemmer lukkes ind i et lokale, hvor de kan læse papirerne 'uden at tage kopier eller noget', siger Bertel Haarder.

Læren fra 1980

Han mener, at Bjarne Corydon kunne tage ved lære af tidligere energiminister Poul Nielson (S), som i 1980 indgik en omstridt olieaftale med Saudi-Arabien.

- Den var fortrolig, men vi fik lov at se den, og så gik vi ud igen. Det løste problemet, og det kunne Bjarne Corydon også have gjort, siger Bertel Haarder.

Hvorfor kræver I så ikke, at Bjarne Corydon nu laver den model?

- Jamen, det vil jeg overlade til finansudvalget. Nu har præsidiet sagt det, der skal siges principielt. Vi vil ikke behandles som børn, og hvis der er ting, der skal hemmeligholdes, må man finde en procedure, så det bliver hemmeligholdt. Men metoden kan ikke være at holde hele Folketinget i uvidenhed og mørke, siger Bertel Haarder.

Bjarne Corydon - der afviser kritikken og ikke mener, at han har gjort noget forkert i sagen - er allerede blevet indkaldt til samråd af Enhedslisten.