Bertel Haarder: Finansministeriet blander sig for meget

Bertel Haarder overtager i dag rekorden som længst siddende minister. Det sker med kritik af Finansministeriet.

Bertel Haarder er den længst siddende minister siden systemskiftet i 1901. Han hæfter sig især ved, hvordan Finansministeriets rolle har ændret sig. (Foto: JENS ASTRUP © Scanpix)

- Det er blevet sværere at være minister, og en af årsagerne er, at Finansministeriet i dag ned i detaljen blander sig i, hvordan det enkelte ministerium bruger penge.

Sådan lyder det fra kirke- og kulturminister Bertel Haarder, der har overtaget rekorden som den længst siddende minister siden systemskiftet i 1901. Han har nu været minister i 7.853 dage.

- Jeg har den største respekt for, at Finansministeriet fastlægger, om der er mulighed for at bruge penge, eller om vi er nødt til at spare. Men somme tider vil Finansministeriet ikke alene kun sætte rammer, men også styre, hvordan det enkelte ministerium bruger penge, og det er jeg modstander af, siger Bertel Haarder til Kristeligt Dagblad.

Han ser denne styring i sammenhæng med tidens mange detaljerede regeringsprogrammer. Nyvalgte regeringers regeringsgrundlag og det lovkatalog, regeringen offentliggør ved hvert folketingsårs begyndelse, bliver stadig mere detaljeret.

- Som minister har man i dag slet ikke samme frihed, som dengang jeg begyndte, til at improvisere og prøve at finde løsninger, og det finder jeg uheldigt. Hvis man insisterer på at følge det, der står i regeringsprogrammet til punkt og prikke, risikerer man slet ikke at opnå noget, advarer Bertel Haarder.

/DR Nyheder/

Facebook
Twitter