Bertel Haarder i stormvejr: Julesang joker med voldtægtssag i Enhedslisten

Venstre-nestors julesang går alt for langt, lyder kritikken fra flere folketingsmedlemmer.

En hjemmelavet julesang fra Bertel Haarder er faldet flere medlemmer af Folketinget for brystet. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Det er efterhånden en tradition, at lejlighedsdigteren Bertel Haarder laver en munter julesang i Folketinget. Således også i år, hvor Venstres mangeårige folketingsmedlem her til formiddag sendte de otte hjemmestrikkede vers rundt til alle i Folketinget.

Men det sidste vers, der omhandler en straffesag om voldtægt, hvor Enhedslistens borgmester i København, Ninna Hedeager Olsen, var involveret - er faldet flere af medlemmerne af Folketinget for brystet.

Verset lyder således:

Sagen kørte ved retten i København tidligere på efteråret. En 30-årig mand er dømt til et års fængsel for forholdet. Sagen er dog anket til Østre Landsret.

Skipper: Det laveste jeg har set meget længe

Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, er en af dem, der har modtaget Venstre-nestorens julesang. Hun har i et svar til samtlige i Folketinget skrevet, at verset bestemt "ikke er morsomt".

- Vi taler om et menneske, som har været udsat for noget af det mest forfærdelige, man kan forestille sig, skriver hun, inden hun fortsætter:

- Du skal være velkommen til altid at drille Enhedslisten, men at latterliggøre voldtægt er simpelthen det laveste, jeg har set meget længe herinde. Og det siger ikke så lidt. Det er rystende og uværdigt, at det kan komme fra et folketingsmedlem og tilmed det længst siddende, skriver Pernille Skipper.

SF's retsordfører, Karina Lorentzen Denhardt, har også reageret og svaret Bertel Haarder. Hun er enig i Pernille Skippers kritik, skriver hun.

- Jeg skal sige, at mit julehumør fejler ikke noget. Men måske tager jeg som kvinde også den dagsorden mere alvorligt.

Det er ikke kun de røde partier, der er stødt over verset. Tidligere socialminister Mai Mercado fra De Konservative er også hoppet til tasterne for at tage afstand fra Bertel Haarders rim.

- Voldtægt er ikke sjovt! Og alt det her med, at så er man bare snerpet eller sippet, viser bare, at vi åbenbart ikke er nået længere med den debat. Ærgerligt, siger hun.

Bertel Haarder lægger sig fladt ned

Pernille Skipper opfordrer i sit svar Bertel Haarder til at fjerne verset og samtidig give en undskyldning.

- Undskylde af hensyn til offeret i denne sag og alle ofre for voldtægt, som kunne få den idé, at du mener, at voldtægtsforbrydelser mod rigtige levende mennesker – konkrete ofre – er genstand for morskab, skriver hun.

Pernille Skipper, der er Enhedslistens politiske ordfører, er vel det, man kan kalde godt gammeldags rasende over Bertel Haarders julesang. I hvert fald det sidste vers. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen © Scanpix)

DR Nyheder har været i kontakt med Bertel Haarder, der ikke ønsker at kommentere sagen foruden det, han har svaret på den mail-tråd, som alle medlemmer og ansatte i Folketinget kan se.

- Hvis jeg havde vidst, at sidste vers ville blive opfattet, som nogle har gjort det, så ville jeg ikke have skrevet det. Det var ikke min hensigt at støde nogen, – og jeg er ked af, at nogle er blevet såret.

- Jeg ville lave sjov, men bestemt ikke med voldtægt, skriver Bertel Haarder.

Derfor afviser Bertel Haarder at kommentere sagen yderligere til DR Nyheder.

- Jeg synes, jeg har sagt, hvad der er at sige om den sag. Og så har jeg sådan set ikke flere kommentarer.

Hele Haarders julesang:

Haarders julesang i sin helhed.
Facebook
Twitter