Bertel Haarder: Venstre skulle have hamret DF-udtalelser ned

Dansk Folkeparti bærer en del af skylden for udlandets kritik af Danmark, mener Venstre-veteran.

De seneste par døgn har Danmark været under massiv beskydning i udenlandske medier som følge af de nye stramninger af asylpolitikken. Det har især vakt forargelse, at politiet fremover kan beslaglægge asylansøgeres værdier, herunder smykker, hvis de er mere end 10.000 kroner værd og uden særlig affektionsværdi.

Ifølge Venstre-veteran og nuværende kulturminister Bertel Haarder er det dog ikke loven i sig selv, men snarere udtalelser fra Dansk Folkeparti, der er årsag til balladen.

- Der var nogle udtalelser fra Dansk Folkeparti før jul, som regeringen skulle have hamret ned noget før. Det var om smykker. Og det er blevet sat på plads, siger Bertel Haarder i Debatten på DR2.

’Dårligt billede af Danmark generer mig’

I december var forhandlingerne om asylstramningerne i fuld gang, og Dansk Folkepartis udlændingeordfører, Martin Henriksen, sagde til Radio 24syv, at det i visse tilfælde ville være rimeligt at beslaglægge selv vielsesringe. Det fik blandt andre udenrigsminister Kristian Jensen (V) til at gå i rette med Dansk Folkeparti, og Martin Henriksen måtte til TV 2 forklare, at asylansøgere i 99,9 % af alle tilfælde ville få lov at beholde deres vielsesringe.

- Men så en måned efter dukker det pludselig op, vildt forgrovet og ude af proportioner, og det har så været med til at give det dårlige billede [af Danmark, red.]. Det generer mig, at man har den tanke om Danmark, som bliver fremstillet i disse vittighedstegninger, siger Bertel Haarder med henvisning til flere satiretegninger om Danmark i britiske medier.

Se hele udsendelsen af Debatten på DR2, når Clement Kjersgaard efter en uge med massiv international fokus på de danske asylstramninger stiller spørgsmålet: Har Danmark noget at skamme sig over?

Debatten