Besøg af en russisk korvet, Thulesen Dahls exit og sundhedsministeren bag pulten: Sådan forløb Folkemødet 2022

Folkemødet er for alvor sparket igang igen siden corona ramte landet - og det har budt på flere spændende begivenheder.

Folkemødet i Allinge på Bornholm havde i følge Bornholms Politi 35.000 besøgende i løbet af fredag, som var andendagen. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

Efter to år hvor politikere, organisationsfolk, journalister og interesserede borgere ikke har kunne gå op og ned ad hinanden på den danske klippeø, kunne det endelig lade sig gøre igen.

Siden torsdag har det første rigtige Folkemøde efter corona fundet sted i Allinge på Bornholm, og i morgen formiddag bliver det fløjtet af.

Det har været nogle begivenhedsrige dage, der har budt på nyheder fra dansk politik, uvelkomment russisk besøg, demonstrationer og løsslupne politikere bag DJ-pulte.

Hvis du gik glip af Folkemødet i fysisk form, kan du få lidt af fornemmelsen i overblikket herunder.

Uvelkomment russisk besøg

Natten til fredag krænkede et hurtigtgående russisk krigsskib, en såkaldt korvet, dansk farvand nord for Christiansø ved Bornholm.

Første gang omkring klokken halv tre, hvorefter det skete igen et par timer senere, oplyste Forsvarskommandoen i en pressemeddelelse.

Når man krænker et lands farvand betyder det, at man sejler ind i det uprovokeret og uden andet formål end at udfordre landets suverænitet.

Forsvarsminister Morten Bødskov var hurtigt ude og sige, at "der er tale om en grov krænkelse og en grov provokation fra russisk side mod Danmark og dansk territorium".

Samtidig manede han til ro og understregede, at der ikke var noget at være bekymret for, hvis man var folkemødegæst.

- Det er vigtigt for mig at understrege, at der ikke er nogen direkte trussel mod Danmark, ej heller mod Bornholm eller Folkemødet, sagde Bødskov.

Jakob og Karen Ellemann hastet hjem: Far Uffe alvorligt syg

Jakob Ellemann-Jensen med sin far Uffe Ellemann-Jensen efter valget til formand ved Venstres landsmøde. (Foto: Henning Bagger © Ritzau Scanpix)

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen nåede kun at være på Folkemødet i et døgn, inden han måtte haste hjem fra Bornholm med sin søster Karen Ellemann, der også sidder i Folketinget for samme parti.

Deres far - landets tidligere udenrigsminister og gammel Venstre-formand - Uffe Ellemann-Jensen er nemlig blevet alvorligt syg, skrev søskendeparret i en fælles udmelding på Facebook.

- I mandags blev vores far indlagt på Rigshospitalet. Han er alvorligt syg med kræft, som han har været plaget af i en årrække. Det er desværre blevet værre over de seneste timer, skrev de blandt andet.

Desuden skrev de, at de næste dage ville blive afgørende.

Thulesen Dahls exit

Kristian Thulesen Dahl (DF) og Inger Støjberg har blandt andet ført kampagne sammen under folkeafstemningen, der blev afholdt 1. juni. (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Fredag morgen kom Kristian Thulesen Dahl med en melding, der rystede Dansk Folkeparti mere, end de i forvejen var.

Tidligere formand for partiet gennem ti år og medstifter af partiet Kristian Thulesen Dahl sagde til Radio4, at han ikke har ambitioner om at stille op for Dansk Folkeparti ved næste folketingsvalg.

Hvordan hans politiske fremtid så bliver, kunne han ikke helt komme med et klart svar på. Men der har længe været spekulationer om, hvorvidt tidligere udlændinge- og integrationsminister for Venstre og nu løsgænger Inger Støjberg ville stifte et nyt parti - og om Thulesen Dahl så ville følge med over i det.

- Jeg holder øjne og ører åbne i forhold til min fremtid. Men jeg udelukker ikke noget, siger Kristian Thulesen Dahl til DR.

Sundhedsministerens DJ-pult

Selvom det nogle gange kan synes, som om linjerne er trukket hårdt op i dansk politik, så er Folkemødet et af de steder, hvor man for alvor kan blive mindet om, at de fleste faktisk har det meget fint sammen - trods politiske uenigheder.

Ved en af 'Engineer the future's-teltets traditionelle begivenheder, hvor sundhedsminister Magnus Heunicke (S) spiller som DJ, var der i år inviteret gæsteoptrædender.

Både statsminister Mette Frederiksen (S), Enhedslistens Mai Villadsen og Nye Borgerliges Pernille Vermund var en tur forbi sundhedsministerens pult.

I videoen herover er det Liberal Alliances politiske leder Alex Vanopslagh, der har lagt vejen forbi - med Vermund på sidelinjen.

Og det er ikke helt uset med politikere ved DJ-pulte. I mange år har Uffe Elbæk (FG) afholdt DJ-battles med sine sønner i Højskolernes telt på Folkemødet. Men i år var det altså sidste gang, at det skulle finde sted. Dermed bandt Elbæk sløjfe på en mangeårig tradition.

DR2's Debatten afbrudt af aktivister

Torsdag aften sendte DR2's program Debatten live fra DR's scene på Folkemødet ved Allinge Havn.

Programmet blev dog afbrudt knap 47 minutter inde i sendingen, da en gruppe aktivister gik op på scenen og satte sig for efterfølgende at nægte at rykke sig.

Det betød, at programmet blev afbrudt.

Gruppen af klimaaktivister Extinction Rebellion meldte senere ud, at det var deres aktion.

Og det satte det sociale medie Twitter i kog.

'De unge mennesker mangler simpelthen opdragelse, når de tror, det her er måden, man opfører sig på. Hvor er det pinligt og udemokratisk!', skrev Konservatives formand Søren Pape i et tweet efterfølgende.

Partileder stoppet af politiet - beskylder dem for etnisk profilering

Politisk leder for Frie Grønne, Sikandar Siddique, holder partiledertale på Hovedscenen på Folkemødet i Allinge lørdag. (Foto: Ida Marie Odgaard © Ritzau Scanpix)

Partilederen for Frie Grønne, Sikandar Siddique, kritiserede fredag Bornholms Politi for at have stoppet ham og hans partikollegaer på Folkemødet og bedt om at få fremvist ID. Han lagde en video af episoden på Twitter og hentydede til, at det var "etnisk profilering".

Nu har Bornholms Politi vurderet sagen, og de slår fast, at de ikke henvendte sig til partilederen. De henvendte sig til gengæld til to andre personer udpeget af en bekymret borger.

- De to personer var i følgeskab med en tredje person, der rettede henvendelse til politiet og oplyste, at han var partileder for partiet "Frie Grønne", skriver politiet i en pressemeddelelse.

Den forklaring giver Siddique dog ikke meget for.

- Det er ganske enkelt løgn. De henvendte sig direkte til mig, og som man hører i videoen, siger de til mig, at det ikke skal være en scene, når politiet henvender sig, skriver han.