Betjente: Politikerne har udrustet de forkerte med peberspray

Politiet har oplevet langt flere sager om ulovlig peberspray.

Siden det 1. januar blev lovligt at købe pebersprays i danske butikker, har politiet oplevet flere sager med ulovlig brug, besiddelse og indførelse af peberspray.

Siden det ved årsskiftet blev lovligt at købe en peberspray til at kunne forsvare sig i eget hjem, er antallet af sager om ulovlig brug af peberspray steget landet over.

Helt ligesom Politiforbundet på forhånd advarede om, pointerer formand Claus Oxfeldt:

- Jeg ved godt, at der ikke er noget værre end "hvad sagde jeg?", men vi fik desværre ret. Vi står i en situation, hvor politiet skal forholde sig til meget mere peberspray, siger han.

Selvom det er blevet lovligt at købe en peberspray og have den liggende derhjemme, så man kan hive den frem, hvis man bliver angrebet i sit eget hjem, er det fortsat ulovligt at tage pebersprayen med sig på gaden.

Men det er der en hel del flere, der alligevel har gjort, siden de blå partier indførte den delvise lovliggørelse 1. januar, oplever Politiforbundet.

Der har været cirka 1.500 sager om ulovlig brug, besiddelse og indførelse af peberspray fra årsskiftet til efteråret, viser en aktindsigt, som DR Nyheder har fået i alle landets 12 politikredse.

DR Nyheder har også spurgt de 12 politikredse, hvor mange sager om ulovlig peberspray, de havde hele sidste år. Indtil videre har fire svaret: Tre politikredse har oplevet en fordobling af sager, den sidste en tredobling - og året er vel at mærke ikke omme endnu.

Den slags ulovlig brug af peberspray fandt også sted, før loven trådte i kraft. Alligevel er Claus Oxfeldt ikke i tvivl om, at de mange flere sager skyldes, at man nu kan købe pebersprays i danske butikker.

Politikerne har ganske enkelt udrustet de forkerte, mener han:

- Når politiet har lavet mere end 1.500 sager med peberspray, fortæller det med al tydelighed, at man har udrustet de forkerte med peberspray. Det bliver ikke brugt som forsvar - men tværtimod som et angreb mod uskyldige mennesker.

57-årig blev angrebet med peberspray i sin egen stue

DR Nyheder har været i kontakt med flere personer, der er blevet angrebet med en peberspray i deres eget hjem.

En af dem er en mand, der i marts blev sprøjtet i øjnene med peberspray midt i sin egen stue. Han ønsker ikke at stå frem, men en aktindsigt i domsafsigelsen kaster lys over, hvad der skete den søndag eftermiddag i marts.

Den 57-årige aarhusianer havde sat nogle guldsmykker til salg på Facebook. En søndag eftermiddag, hvor han er hjemme i lejligheden i Aarhus sammen med sin kone og to døtre, er der en interesseret mulig køber, der skriver til ham:

Et par minutter senere ringer dørtelefonen, og den 57-årige - vi kalder ham Morten - lukker den mulige køber ind i opgangen. Det er en ung mand, der kommer op ad trappen. Han hilser på både Morten og konen.

Hun går ud i køkkenet til madlavningen, mens de to mænd går ind i stuen.

Her giver Morten guldsmykkerne til den 24-årige mand. Prisen på 35.000 kroner er for dyr, mener den fremmede. Men før de overhovedet når til en forhandling, hiver den unge mand pludselig en peberspray op af jakkelommen og sprøjter den direkte i Mortens øjne, før han stikker af.

Morten løber efter ham med svidende øjne. Han får fat i tyvens jakke og bliver trukket ned ad trappen, hvor han slår både hovede og ben.

Konen og døtrene, der indtil nu har været på deres værelse, kommer ud i opgangen. De råber og skriger, kan Morten høre - men nu kan han ingenting se. Først efter at have ligget under vandhanen i en halv time, får han synet igen.

Senere samme dag finder politiet den 24-årige, og i september fik han sin dom: Et år og seks måneders fængsel - både for tyveri og peberspray og en række andre lovovertrædelser.

'Vi skal være mere på vagt, end vi tidligere skulle'

De blå partier, der indførte loven, står fuldstændig på mål for den. De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, der var justitsminister dengang, påpeger, at der er mange især ældre mennesker, der er trygge ved at have en peberspray liggende.

Tilbage hos Politiforbundet anerkender Claus Oxfeldt, at der kan være mange, der er glade for at have en peberspray i skuffen.

- Men jeg er bare bekymret for, om man ved, hvad man skal gøre med den. Adrenalinen pumper, og gerningsmanden kan gå amok, hvis han bliver angrebet. Og hvis man så ikke rammer ham ordentligt, kan han angribe mere, end han ellers ville gøre.

Claus Oxfeldt minder samtidig om, at politibetjentene bliver trænet i brugen af peberspray.

- Det er ikke ufarligt. Vi bliver trænet i at yde førstehjælp, efter vi har brugt peberspray, for det er et voldsomt våben.

Og betjentene bliver også nødt til at tænke på deres egen sikkerhed.

- Vi skal være mere på vagt, end vi tidligere skulle. Der er en større sandsynlighed for, at vi møder en peberspray, end der tidligere har været, fordi de er meget nemmere at komme i besiddelse af, siger Claus Oxfeldt og sender en opfordring til politikerne:

- Gentænk, om det var en klog beslutning, at alle har mulighed for at være i lovlig besiddelse af peberspray i eget hjem, for konsekvensen har været meget mere peberspray ude i det offentlige rum.