Tema Bidragssatser

Bidragssatser: Venstre parat til at kigge på danske kapitalkrav

Det har ramt boligejerne hårdt, at bidragssatserne er sendt på himmelflugt. Venstre er klar til at se på, hvordan danske regler kan rulles tilbage.

Finansordfører Jacob Jensen (V) vil se på balancen mellem regulering og konkurrence, så danske boligejere ikke rammes af uretmæssigt høje bidragssatser. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Nykredit har sendt bidragssatserne i vejret for omkring en halv million boliglån med begrundelsen, at nye EU-krav til finanssektoren er på vej.

De stigende satser har givet et sandt stormløb på Nykredits Facebook-side, og de blå støttepartier har foreslået at rulle nogle af de danske regler for banker og realkreditinstitutter tilbage for at skåne boligejerne for bidragsstigningerne.

Bidragssatser

Sidste år betalte de danske boligejere knap 15 milliarder kroner i gebyr på deres boliglån. Realkreditinstitutterne har nemlig de senere år skruet op for den såkaldte bidragssats, altså det gebyr en kunde løbende betaler til sit realkreditinstitut for at have et realkreditlån. Følg vores dækning her.

Gå til tema

- Vi er parate til at kigge på den regulering, vi fra dansk side har. Er vi stadig i en situation, hvor det er nødvendigt på det niveau? Og er institutionernes gebyrer fra statens side nogle af de elementer, vi bør kigge på for at sikre, at forbrugerne får de rigtige priser i forhold til bidragssatserne, siger Jacob Jensen, Venstres finansordfører.

Kravene til bankerne kommer fra Folketinget og EU. Et flertal i Folketinget kan frit rulle de danske regler tilbage.

Men det mener professor i finansiering ved CBS Jesper Rangvid, er en dårlig idé. Man skulle hellere arbejde for at undgå flere reguleringer i EU, mener han.

Men den køber Jacob Jensen ikke uden videre:

- Jeg synes, det er vigtigt, at man holder fast i de EU-krav, der er. Der er også dansk interesse i lige konkurrence mellem kreditinstitutter også i forhold til andre dele af verden. Vi har et unikt realkreditsystem i Danmark, som vi også skal værne om. Derfor synes jeg, det er helt fint, vi også har den polstring, som der skal være, men vi behøver trods alt ikke at gå videre end alle andre lande gør, siger Jacob Jensen.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) har ifølge Finanswatch indkaldt til drøftelser om bidragssatserne på fredag.