Bilen kom aldrig: Positiv corona-prøve udsatte regerings-ændring

'Ekstra forsigtighedshensyn' fik statsministeren til at aflyse besøg hos dronningen.

Heppekoret fra DSU stod klar, men ministerbilerne kom aldrig frem til Amalienborg Slotsplads. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Et heppekor fra ungdomspartiet stod klar. Medierne sendte direkte fra Amalienborg Slotsplads. Det eneste, der manglede, var en trillende ministerbil over slotspladsens brosten med statsministeren og regeringens nyudnævnte medlem.

Men det skete aldrig. For klokken 10.49 udsendte ministersekretæren en mail, der udsatte den udmeldte regeringsændring.

- Det skyldes, at en person i statsministerens familie i dag er blevet testet positiv for covid-19, stod der i Statsministeriets meddelelse.

Statsministeriet oplyste, at regeringsændringen i stedet vil blive præsenteret for dronning Margrethe telefonisk klokken 14.30.

- Derefter kan de tiltrædende ministre modtages af Hendes Majestæt Dronningen på Amalienborg. Ved et negativt testsvar vil statsministeren herefter, traditionen tro, præsentere de tiltrædende ministre for offentligheden på slotspladsen, stod der blandt andet.

Aflyste fysisk besøg

Fødevareminister Mogens Jensen (S) trådte i går tilbage efter mink-sagen. I dag var det ventet, at en eller flere nye ministre skulle udnævnes.

Men ud fra et ‘ekstra forsigtighedshensyn’ kommer statsminister Mette Frederiksen (S) under alle omstændigheder ikke til at møde dronningen fysisk i dag, oplyser Statsministeriet.

- Statsministeren gør det, hun siger til os andre. Nemlig tager hensyn til risikogrupperne og herunder de ældre. Med al respekt for Hendes Majestæt Dronningen, siger Jens Ringberg, DR Nyheders politiske analytiker.

Som politisk korrespondent stod Christine Cordsen klar foran Statsministeriets glasdøre, da den usædvanlige udsættelse blev meldt ud.

- Jeg kan mindes svagt, at der i sin tid var en rokade med Poul Nyrup Rasmussen i 1990’erne, hvor en minister sagde nej til den post, der var i udsigt.

- Under alle omstændigheder er det meget sjældent. Sagen her er jo, at man er bekymret for på nogen måde at udsætte dronningen for corona-smitte og har trukket hårdt i håndbremsen, da man fandt en smittet i statsministerens familie, siger Christine Cordsen.

Ved middagstid oplyste Statsministeriet, at Mette Frederiksens corona-test var negativ. Her skrev hun også, at kun de nye ministre skal i audiens hos dronningen.

På facebook skrev hun samtidig, at der kommer et nyt medlem af ministerholdet:

- Senere i eftermiddag glæder jeg mig til at præsentere den nye minister for fødevarer, landbrug og fiskeri. Og et nyt navn på regeringsholdet, skrev Mette Frederiksen.

Du kan følge dagens begivenheder direkte her på dr.dk og på DR 1 igen fra klokken 13.45.

Artiklen er opdateret med oplysningen om statsministerens negative corona-test.