Bill Clinton på besøg i statsministeriet: Tak for tweetet, Lars Løkke

Eks-præsident Bill Clinton fremhævede USA's unikke forhold til Danmark.

Der var masser af gensidig sympati i luften, da statsminister Lars Løkke Rasmussen tog imod den tidligere amerikanske præsident Bill Clinton.

Lars Løkke Rasmussen gav Bill Clinton en rundvisning i Riddersalen på Christiansborg Slot, og begge mænd så ud til at trives i hinandens selskab, da de trykkede hånd til ære for fotograferne.

Clinton, der stod i spidsen for USA i perioden 1993-2001, roste den danske statsminister for det tweet, som Løkke havde sendt ud efter det tragiske skoleskyderi i Florida i februar i år.

Her opfordrede Løkke USA's præsident Donald Trump til at lytte til de unge demonstranter, som protesterer mod de mange skoleskydninger og kræver stramninger af den amerikanske våbenlovgivning.

- Jeg vil gerne takke dig for det tweet, som du sendte ud, hvor du opfordrer USA til at lytte til de studerende fra Stoneman Douglas (den skole, hvor skoleskyderiet med 17 dræbte og yderligere 17 sårede fandt sted).

Et langt ubrudt forhold

Og Clinton har styr på de historiske relationer mellem USA og Danmark:

- Jeg sætter pris på, at vi har et længere ubrudt forhold til Danmark end til noget andet land.

Om han her tænker på det danske medlemskab af Nato, den danske opbakning til krigene i Afghanistan og Irak, eller om han er helt tilbage til Leif den Lykkeliges opdagelse af Nordamerika, er til fri fortolkning.

Men der var ingen tvivl om, at Lars Løkke Rasmussen var glad for ordene fra den amerikanske eks-præsident. Som præsident var Clinton tilbage i 1997 så populær blandt danskerne, at han skabte kaos i det indre København, da op mod 80.000 mennesker samledes på Nytorv for at møde manden, der på det tidspunkt var den første siddende amerikanske præsident, som besøgte Danmark.

- Vi betragter alle amerikanere som Danmarks venner - og især Dem, sagde Lars Løkke Rasmussen, inden deres møde fortsatte under mere private forhold.

Hold fast i balancen

Clinton havde aftenen forinden talt for 3000 ledere ved en konference i Bella Centeret i København. Her havde han blandt andet fortalt, hvor meget han holder af Danmark, ikke mindst på grund af vores klimapolitik og balancen mellem den offentlige og den private sektor.

Og han opfordrede Danmark til at holde fast i den fordeling.

- I har haft en fantastisk model, hvor det ikke har handlet om at holde staten nede. I skal blive ved med at spørge jer selv om, hvordan I kan gøre det bedre og hurtigere og til en bedre pris. Men det skal altid handle om, hvorvidt jeres befolkning får det bedre.