Birthe Rønn i angreb på magtfuldt Venstre-udvalg: Nederdrægtige og usle hunde

Den tidligere minister er rasende på forretningsudvalget i Venstre .

Birthe Rønn Hornbech sad i Folketinget fra 1984 til 1987 og igen fra 1990 til 2015. (Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen © Scanpix)

Der er ikke mange i Venstre, som i disse dage åbent støtter og forsvarer Lars Løkke Rasmussen, efter han trak sig som formand for partiet lørdag formiddag.

Men Birthe Rønn Hornbech er en undtagelse.

Den tidligere integrationsminister er mildest talt vred over den behandling, som Lars Løkke Rasmussen fik af Venstres forretningsudvalg på det møde, der ledte frem til, at han lørdag formiddag trak sig som formand.

- Jeg synes, det er så kritisabelt hele vejen igennem. Man ved ikke, om de begår kongemord en gang til, fordi de er for feje til at stå frem. Det er nederdrægtigt, siger Birthe Rønn Hornbech i et interview med P1 Morgen.

Forretningsudvalget har 24 medlemmer og står for den daglige ledelse af partiet. Flere medlemmer af udvalget havde inden det dramatiske møde i Brejning opfordret Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen til at trække sig. Dog uden at komme med et bud på, hvem der skulle tage over.

Pressede Løkke ud

Og da det stod klart, at Lars Løkke Rasmussen ikke umiddelbart ville trække sig, men stille op i kampvalg på et landsmøde, var næste træk klar: Udvalget indkaldte til et ekstraordinært landsmøde med bare et punkt på dagsordenen: Valg af formand og næstformand.

Umiddelbart kunne det ligne en teknisk detalje, men det var det slet ikke. For på et ordinært landsmøde skulle Lars Løkke Rasmussen først have talt og aflagt sin beretning som formand. Og senere skulle der vælges formand. Det står i partiets vedtægter.

Finten med det ekstraordinære landsmøde fratog altså Lars Løkke Rasmussen muligheden for at komme med sin tale og sine visioner før et valg.

- Man forsøgte at presse ham ud ved at sige, at han ikke må sige noget. De frarøvede ham en demokratisk mulighed for at sige noget, fordi de ikke turde et demokratisk valg. De ville bare rive ned uden at kunne bygge op, siger Birthe Rønn Hornbech.

En gang kongemord, en gang utro ægtemand

Det mangeårige folketingsmedlem for Venstre er også meget kritisk overfor, at udvalget bare ville af med Løkke uden at have en modkandidat.

- De har ingen kandidat, de har ingen fremtid, de har ikke nogle alternativer. De vil kun kritisere, og så begynder de som nogle usle hunde at flygte til at alle sider, siger hun.

Før og efter mødet i Brejning opfordrede flere Venstre-folk Jakob Ellemann-Jensen til at stille op, og tirsdag aften meldte han sig så også på banen som formandskandidat. Men Birthe Rønn Hornbech savner i den proces, at forretningsudvalget stiller sig op og peger på, hvilken kandidat de har, og hvordan de ser fremtiden.

- Det naturlige havde været, at et samlet forretningsudvlag havde støttet Jakob Ellemann-Jensen.

- Sådan som de har opført sig, kan man godt blive bekymret for, om de vil støtte en ny formand. Én gang kongemord, én gang utro ægtemand, så kan man også gøre det igen, siger Birthe Rønn Hornbech.

Facebook
Twitter