Birthe Rønn: Jeg er chokeret over de tilstande, der hersker i Venstre

Tidligere Venstre-minister revser partiets gruppeformand for at tvinge medlemmer til at stemme ja til tildækningsforbud.

Tidligere minister og mangeårigt folketingsmedlem, Birthe Rønn Hornbech (V), retter skarp kritik af partiets gruppeformand . (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

Birthe Rønn Hornbech har været aktiv i dansk politik siden 1976, men hun mindes ikke, at der tidligere har været et eksempel, hvor Venstres gruppemedlemmer er blevet tvunget til at stemme ja til et forslag.

- Det er helt på månen, at det sker i Venstre, siger hun.

Kritikken kommer, efter at Venstres gruppeformand, Søren Gade, i sidste uge slog fast, at partiets folketingsgruppe ikke bliver fritstillet i forbindelse med den kommende afstemning om et såkaldt tildækningsforbud.

- Jeg har en forventning om – også hos dem, hvor det gør ondt – at de kan støtte det forslag, som regeringen kommer med, lød det fra Søren Gade.

Søren Gades udtalelse kom, kort efter at regeringspartiet Liberal Alliance ellers annoncerede, at partiets medlemmer har mulighed for at stemme, hvad de vil i forbindelse med det kommende lovforslag.

Men meldingen får nu den tidligere Venstre-minister og mangeårigt medlem af Folketinget, Birthe Rønn Hornbech, til at rette skarp kritik af sit eget parti.

Det er partiets frihed og liberale værdier, der er på spil, når Søren Gade tvinger folketingsgruppen til at stemme ja til et bestemt forslag, lyder det blandt andet fra den tidligere minister, der ikke genopstillede ved valget i 2015.

- Venstre har altid været det parti med højest til loftet og længst til døren i Folketinget.

- Jeg konstaterer med sorg, at sådan er det åbenbart ikke mere, siger Birthe Rønn Hornbech.

Et splittet Venstre

Tildækningsforbuddet, der har til formål at forbyde de omstridte beklædningsgenstande burka og niqab i det offentlige rum, har delt vandene i Venstre.

Oprindeligt var partiet imod tanken om et forbud, men i oktober sidste år foretog partiledelsen altså en kovending og indstillede til folketingsgruppen, at Venstre nu støtter et tildækningsforbud.

Men hverken partiledelsens indstilling eller Søren Gades udmelding bør ifølge Birthe Rønn Hornbech ændre på gruppemedlemmernes egen overbevisning.

- Jeg har som ordfører stået på talerstolen og videregivet Venstre-gruppens opfattelse, og så har jeg sluttet af med at sige, at jeg selv stemmer imod, siger hun og understreger, at folketingsmedlemmer altid har krav på at stemme, hvad de vil.

- Der er en grund til, at man i grundloven fremhæver, at folketingsmedlemmer alene er bundet af deres egen samvittighed, siger Birthe Rønn Hornbech.

En provokation af medlemmerne

I grundlovens paragraf 56 står der, at ”folketingsmedlemmerne ene er bundet ved deres overbevisning”.

Det betyder, at medlemmer af Folketinget er uafhængige og derfor frit kan stemme som de vil, uden hensyn til hvad deres parti siger. Derfor er gruppeformandens udmelding ifølge Birthe Rønn Hornbech dybt provokerende.

- Han provokerer jo i den grad også medlemmerne, det er upædagogisk ud over alle grænser.

- Jeg er chokeret over de tilstande, der hersker i Venstre i dag, siger hun.

V: Politik er en holdsport

Venstres gruppesekretær, Erling Bonnesen, deler ikke kritikken af Søren Gade og understreger, at alle Venstres folketingsmedlemmer har mulighed for at stemme efter egen overbevisning, som grundloven fastslår.

Han mener derfor ikke, at gruppeformandens udmelding strider mod grundloven.

- Søren Gade har jo ikke sagt, at han ikke respekterer grundloven, siger Erling Bonnesen og understreger, at man kommer længst i politik, når man står sammen som parti.

- Politik er jo en slags holdsport, og hvis man vil opnå resultater, så handler det om at stå sammen, og der siger Søren Gade, ”lad os nu stå sammen, så vi kan opnå det resultat, vi vil”, siger Erling Bonnesen.

Lovforslaget om et tildækningsforbud i det offentlige rum er sendt i høring. Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Søren Gade.

Facebook
Twitter