Bjarne Corydon - den nu kendte strateg

For længst udråbt som strateg, forhandlingsleder, rolig over for pressen selv i 11.time, far til fire og ansvarlig for landets finanser: Bjarne Corydon (S).

Finansminister Bjarne Corydon (S) kalder selv skatteaftalen med Venstre og de konservative for historisk. Her ses han lige efter, at S-SF-R-regeringen fredag aften kom ud fra Finansministeriet med en aftale om en skattereform. (Foto: Uffe Weng © Scanpix)

Bjarne Corydon er ikke længere et ukendt ansigt for de fleste danskere.

Dag efter dag og time efter time har han stået lige foran den berømte dør i Finansministeriet til rådighed for glubske journalister på jagt efter det seneste nye i skatteforhandlingerne, siden S-SF-R-regeringen i slutningen af maj præsenterede deres skatteudspil.

Og i går kunne Bjarne Corydon så steppe ud foran netop døren i 'finansen' med den noget overraskende udmelding, at regeringen har indgået en skatteaftale med de to borgerlige parter Venstre og Det Konservative Folkeparti.

Selv kalder Bjarne Corydon aftalen for historisk, mens politiske kommentatorer komplimenterer finansministeren for at have gjort det umulige: at lande en bred aftale. Og så ovenikøbet lige foran næsen på regeringens støtteparti Enhedslisten.

Store forventninger helt fra start

Allerede før folketingsvalget i september 2011 blev Bjarne Corydon udråbt som den helt store strateg, ganske uundværlig for Socialdemokraterne.

Således regnes han for, sammen med blandt andet skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) at være en af hovedarkitekterne bag S og SF's famøse plan 'Fair Løsning', hvor 12 minutters arbejder mere pr.dansker måske er det, folk husker bedst.

Derfor var Bjarne Corydon spået en vigtig ministerpost i S-SF-R-regeringen, og han endte altså med en af de allertungeste med ansvaret for landets finanser.

Parcelhus i Kolding

Bjarne Corydon har haft partibogen med sig fra ganske ung. Og som søn af en kirkegårdsgartner, der gik ud af skolen efter 7. klasse, og en mor, der var HK'er på et autoværksted, er hans baggrund også traditionelt socialdemokratisk.

Bjarne Corydon voksede ganske vist op i et parcelhus. Men i et kvarter, der ligger klos op ad Koldings største "ghetto". Og han var en af de få i sin folkeskoleklasse, der fortsatte i gymnasiet.

Moralsk opbakning var der rigeligt af fra forældrenes side, men der var ikke meget hjælp at hente til lektielæsning. Og Bjarne Corydon har fortalt, hvordan han selv lagde halvdelen af pengene for at få familien til at abonnere på Jyllands-Posten.

På statskundskabsstudiet i Aarhus husker en af Corydons venner ham sådan her:

"Han lignede faktisk en, der lige var kommet ind med 16-toget fra Kolding med cowboystøvler, et par hinkesten som briller, oliefriseret sideskilning og en brun læderjakke, der endnu ikke var blevet moderne," som en ven beskriver det i et portræt af Corydon i Information.

Men han vandt hurtigt respekt på studiet. Han kunne matche de fleste i diskussionerne, og det er de gamle studiekammerater, der i dag er hans vigtigste netværk uden for partiet.

Politisk karriere

Som 19-årig meldte Bjarne Corydon sig ind i Socialdemokraterne, og på universitetet blev han aktiv i studenterorganisationen Frit Forum. Her lærte han bl.a. den senere Aarhus-borgmester Nicolai Wammen at kende.

Corydons interesse for og skriverier om EU og international politik banede vejen for et barselsvikariat i Bruxelles i 1996. Her vikarierede han for Helle Thorning-Schmidt som leder af Socialdemokratiets sekretariat i Europa-Parlamentet.

Han udviklede fra slutningen af 1990'erne et særligt tæt samarbejde med Svend Auken, der var opstillet for Socialdemokraterne i Aarhus. Ved Svend Aukens død modtog han i lighed med partisekretær Lars Midtiby og MEP Dan Jørgensen en særlig tak i mindetalen fra Svend Aukens søn, David Auken.

I 1998 arbejdede Corydon som studentermedhjælper for Poul Nyrup Rasmussens valgkampagne, og op til valget i 2005 havde han et tæt samarbejde med Mogens Lykketoft om vækstplanen Made in Denmark.

Stemte ikke på Helle

Under formandsvalget i partiet i 2005 støttede han Frank Jensen. Da Helle Thorning-Schmidt vandt, troede han, at han ville ryge ud, men sådan gik det ikke. Thorning-Schmidt udnævnte ham i november 2005 til leder af Socialdemokraternes Analyse- og Informationsafdeling (AIA), og han har siden været hendes tætte rådgiver.

Bjarne Corydon fik 8299 personlige stemmer til Folketingsvalget. Privat er finansministeren gift og har fire børn.

Facebook
Twitter