Bjarne Corydon: Den ukendte chefstrateg der solgte Dong

PORTRÆT Bjarne Corydon var en af Danmarks mest magtfulde personer og vil altid huskes som ham, der solgte Dong-aktier til en amerikansk investeringsbank. Nu er han blevet direktør og chefredaktør for Børsen.

Tidligere finansminister Bjarne Corydon forlader dansk politik til fordel for en toppost i The McKinsey Center for Government. (Foto: Simon Læssøe © Scanpix)

Da Bjarne Corydon blev finansminister i 2011, var han stadig Christiansborgs bedst bevarede hemmelighed.

Dengang var der ikke mange danskere, der kendte hans navn. I dag kender de fleste resultaterne af hans arbejde.

Blandt de mest kontroversielle er slagsmålet med den samlede lærerstand i foråret 2013 og salget af 19 procent af de statslige aktier i energiselskabet Dong til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs i starten af 2014.

Sagen tvang SF ud af regeringen, og Bjarne Corydon stod tilbage med en møgsag, der har forfulgt ham lige siden.

Det barske image betød, at DR's satireprogram Selvsving omdøbte ham til Don Corydone med slet skjult reference til mafiabossen Don Corleone fra Godfather.

Danmarks mest magtfulde person

Men selv om Bjarne Corydon dengang var et ukendt ansigt i offentligheden, var han allerede en velkendt strateg i Socialdemokraternes hjerte.

I mange socialdemokraters øjne var hans arbejde afgørende for, at Helle Thorning-Schmidt blev statsminister ved valget i 2011.

Bjarne Corydons arbejde som stabschef var afgørende for, at Helle Thorning-Schmidt (S) kunne kalde sig statsminister efter valget i 2011. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Som stabschef begyndte han allerede at transformere sekretariatet efter valgnederlaget i 2005 til Anders Fogh Rasmussen.

Den dengang 34-årige statskundskaber afskedigede HK'erne og akademiserede Socialdemokraterne.

Det blev angiveligt accepteret efter adskillige kopper kaffe med gruppeformand Carsten Hansen ifølge Euroman.

Startede karrieren i cowboystøvler

Allerede på universitet var han en mand med gennemslagskraft.

- Han lignede faktisk en, der lige var kommet ind med 16-toget fra Kolding med cowboystøvler, et par hinkesten som briller, oliefriseret sideskilning og en brun læderjakke, der endnu ikke var blevet moderne, som en ven beskriver det i et portræt af Corydon i Information.

Men han vandt hurtigt respekt på studiet. Han kunne matche de fleste i diskussionerne, og det er de gamle studiekammerater, der i dag er hans vigtigste netværk uden for partiet.

Tidligere finansminister Bjarne Corydon. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Som 19-årig havde han meldt sig ind i Socialdemokraterne, og på Aarhus Universitet blev han aktiv studenterorganisationen Frit Forum.

Fra slutningen af 1990'erne arbejde han tæt sammen med Svend Auken og senere Mogens Lykketoft og var i 1998 studentermedhjælper på Poul Nyrup Rasmussens valgkampagne.

Kaldt for brutal og kynisk

Under formandsvalget i partiet i 2005 støttede han Frank Jensen, og da Helle Thorning-Schmidt i stedet vandt, troede han, at han ville ryge ud, men sådan gik det ikke.

I stedet blev han snart hendes nærmeste rådgiver og en af hovedarkitekterne bag den politik, der gav Socialdemokraterne nøglerne til statsministeriet i 2011.

Men efter flere sager som for eksempel salget af 19 procent af aktierne i Dong, hvor han fremstod som regeringens barske hund, føg ord som brutal og kynisk om ham.

Bjarne Corydon deler her roser ud sammen med S-toppen få dage før valget i sommer, der endte med et socialdemokratisk nederlag . (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Og i sommerens valg fandt befolkningen, at der ikke længere var en plads i regeringskontorerne til Bjarne Corydon og hans parti.

Siden da har han været en del af partiledelsen som næstformand.

- Der er store muligheder

Som finansminister har Berlingske Business i 2013 og 2014 kåret ham som Danmarks mest magtfulde person foran blandt andre sin statsminister.

Og nu forlader han politik for at bestride en anden magtfuld post i det private erhvervsliv som ny global direktør for The McKinsey Center for Government.

Dong havde brug for ny kapital for at fortsætte, sagde finansminister Bjarne Corydon (S) om kritik af Dong-salget. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

- Det er en stilling med store muligheder for at gøre en forskel på et felt, som jeg brænder for. Det vil sige, hvordan får vi mest ud af vores menneskelige ressourcer, og hvordan får vi mest kvalitet for de penge, vi investerer i den offentlige sektor, siger Bjarne Corydon til Berlingske Tidende.

McKinsey er en gammel kending

McKinsey og Bjarne Corydon er dog ikke helt ukendte for hinanden.

Konsulentvirksomheden har nemlig været med til at føre folkeskolereformen ud i livet, mens han var finansminister.

Derudover udviklede McKinsey en ny ledelsesmodel for den offentlige sektor i samarbejde med Moderniseringsstyrelsen.

Det fik i begyndelsen af året Enhedslisten og SF til at kalde Bjarne Corydon i samråd, fordi de to partier mente, at der blev lagt op til alt for meget målstyring af medarbejderne.

Direktør og chefredaktør

Nu bytter Bjarne Corydon chefstillingen hos konsulentvirksomheden ud med en chefstilling hos Børsen, hvor han udover at være administrerende direktør også skal være chefredaktør.

Bjarne Corydon overtager jobbet efter Anders Krab-Johansen, der før sommerferien sagde sin stilling op, fordi han skal være ny koncernchef for Berlingske Media.

- Jeg havde fornøjelsen af at blive opfordret til at søge jobbet. Og jeg tændte på tanken med det samme. Jeg er i stigende grad blevet bevidst om, at medierne spiller en helt afgørende rolle i vores samfund, og det er helt afgørende at sikre kvalitet i det arbejde, som medierne – herunder Børsen – udfører, siger Bjarne Corydon til Børsen.

Bjarne Corydon oplyser, at han har meldt sig ud af Socialdemokratiet.

Artiklen er opdateret den 23. november 2017, efter Børsen meddelte, at Bjarne Corydon er dagbladets nye administerende direktør og chefredaktør.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk