Blå blok kræver, at regeringen stopper velfærdsturisme

7.000 EU-borgere modtager dansk kontanthjælp, viser tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen

En samlet blå blok tager straks i det ny folketingsår fat i beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), hvis ikke regeringen selv gør noget med den såkaldte velfærdsturisme i EU. (Foto: Claus Bech © Scanpix)

7.000 EU-borgere er på dansk kontanthjælp. Det viser nye tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.

- Jamen, vi må banke i bordet, siger, siger den konservative gruppeformand og erhvervsordfører, Brian Mikkelsen, til dr.dk.

- Fordi det jo er penge, der fosser ud af Danmark, penge der kunne have været brugt til vores velfærdssystem.

Og det er med Brian Mikkelsens ord den ene sag efter den anden: Først SU, så børnepenge og nu kontanthjælp.

Ikke noget EU skal blande sig i

Bekymringen deles af de øvrige partier i oppositionen:

- Vi synes sådan set, at regeringen skal på banen her. Regeringen må tage den her udvikling op i EU-regi, få det sat på dagordenen og få en vurdering af omfanget af velfærdsturismen i Danmark, siger Venstres arbejdsmarkedsordfører, Hans Andersen.

Og hvis ikke regeringen gør noget...

- Så må vi bringe det op på Christiansborg, kalde ministrene i samråd eller lignende. Det vi siger er, at regeringen meget hurtigt bør bringe det op i EU-regi.

Kontanthjælpen er ifølge Liberal Alliance et klokkeklart eksempel på noget, EU ikke skal blande sig i:

- EU skal sikre frihandel og den frie bevægelighed af varer og arbejdskraft over grænserne. Men om man som udlændinge skal kunne få kontanthjælp eller SU i Danmark, det skal vi bestemme selv, siger Liberal Alliances EU-ordfører, Mette Bock, til Ritzau.

DF: V og K er medskyldige

- Som det ser det ud, er det vores klare opfattelse, at vi skal have et forbehold, der sikrer vores sociale ydelser. Det er den eneste måde, hvis man vil beholde den fri bevægelighed, siger Bent Bøgsted, Dansk Folkepartis beskæftigelsesordfører, til dr.dk.

Han minder om, at Venstre og de konservative har bidraget til at skabe problemet.

- De har været med til at lave reglerne med den nuværende regering. De har sagt ja til Østaftalen. Og i EU-traktaten sagde de ja til fri bevægelighed over grænserne, siger Bent Bøgsted.

Ligesom de øvrige partier i blå blok, lover Dansk Folkeparti, at tage emnet op med regeringen. Formentlig i form af en forespørgselsdebat, siger Bent Bøgsted.

I en mail til Jyllands-Posten skriver beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S), at regeringen følger udviklingen tæt.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk