Blå blok udskyder afgiftsstigninger på biler i 11. time

Knap to uger før en skæringsdato udskyder regeringen og DF prisstigninger på biler.

Regeringen og DF har besluttet at udskyde prisstigninger på biler fra 1. april, da en lang række populære modeller ellers ville stige i pris. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

10.000 kroner mere for en Volkswagen Golf og 15.000 kroner mere for en Peugeot 208, der er to af de mest sælgende biler på det danske marked.

Det er blot to eksempler på de afgiftsstigninger, som danske bilkøbere havde udsigt til fra 1. april, når en ny målemetode til brændstofforbruget kaldet WLTP træder i kraft.

Men regeringen og Dansk Folkeparti har besluttet at udskyde indfasningen af de nye afgifter frem til slutningen af 2020 for at undgå prisstigningerne, oplyser Dansk Folkepartis skatteordfører Dennis Flydtkjær til DR Nyheder.

- Der har været en kæmpe usikkerhed her fra 1. april om, at bilerne kommer til at stige ret kraftigt og den usikkerhed ønsker vi fra Dansk Folkepartis side ikke. Derfor har vi valgt at udskyde ikrafttrædelsen af den her nye målemetode til udgangen af 2020. Det gør, at man som bilist eller forhandler kan have ro i maven om, at der ikke kommer nogen voldsomme stigninger her fra 1. april, siger han.

EU's nye målemetode er hård kost for dansk bilflåde

Den nu udskudte omlægning skulle ellers regulere afgifterne på bilerne efter den nye og mere realistiske målemetode, som i disse uger ellers indfases i hele Europa.

Den nye målemetode har dog ramt flere af de mest populære biler på det danske marked ekstra hårdt. Registeringsafgiften er delvist betinget af bilernes brændstofforbrug.

- De biler, som ser ud til at få den største prismæssige stigning, er faktisk dem, som før har vist mest forkert, siger Dennis Flydtkjær og fortsætter:

- Det er så et sammenfald, at de også er de mest populære biler i Danmark, men det er bare ikke det, som gør, at de stiger. Det er fordi, de har haft en misvisende opgørelse af brændstofforbruget, siger han.

Omregningsfaktor ikke tilstrækkelig

Et bredt flertal i Folketinget besluttede i efteråret at regulere afgifterne, således at bilerne gennemsnitsligt ikke ville stige i pris fra 1. april. Det skete med udgangspunkt i en omregningsfaktor fastlagt af EU-kommissionen.

Omregningsfaktoren har dog ikke taget højde for, at bilerne på det danske marked gennemsnitsligt er mindre og af en anden type end bilerne på det resterende europæiske marked. Derfor han den vist sig at underkompensere for ændringerne.

Beslutningen vækker glæde i bilbranchen. Blandt andet hos Hanne Langsig Sørensen, der er pressechef for Peugeot i Danmark.

- Vi er rigtigt glade for, at man har besluttet at udskyde konsekvenserne af WLTP. Det betyder rigtig meget for vores kunder. Vores beregninger har vist, at det ellers ville betyde en prisstigning på op til 25.000 for nogle af vores kunder, så det er en rigtig vigtig beslutning, siger hun og fortsætter:

- Det giver ro på i bilbranchen, og det synes jeg ærlig talt, vi trænger til.