Blå blok vil straffe pjækkende dømte på ydelserne

Det skal koste i de sociale ydelser, hvis en dømt person ikke møder op til afsoning.

Fra 2005 til 2015 er antallet af dømte, der ikke møder op til afsoning, steget fra 21,5 procent til 42,7 procent eller hele 900 dømte i 2015. (Foto: © Linda Kastrup, Scanpix)

I 2015 skulle omkring 2.600 personer møde op til afsoning i et af landets fængsler - men godt 1.100 af de dømte blev væk. Det får nu konsekvenser.

Partierne i blå blok har nemlig lavet en aftale som en del af justitsminister Søren Pinds (V) såkaldte respektpakke, hvor de sociale ydelser tages fra de dømte, fra den dag, de skulle være mødt op til afsoning.

Og det er et skridt i den rigtige retning, lyder det fra Peter Kofod Poulsen, der er retsordfører for Dansk Folkeparti.

- Man skal ikke kunne udeblive fra straf, og så ellers spille fandango for skatteborgernes penge, siger han.

Forhandlingerne om den sidste del af respektpakken bliver genoptaget senere i dag, og det forventes, at justitsminister Søren Pind omkring klokken 13.30 kan præsentere den fulde pakke.

I det konkrete tilfælde med fanger, der udebliver fra afsoning, bruger politiet og fængselsbetjentene alt for meget spildtid, når folk ikke møder op.

Og samtidig sender det et vigtigt signal om at have respekt for myndighederne, mener Peter Kofod Poulsen.

- Det er respektløst over for systemet, der straffer, og over for ofrene. Der skal være respekt over for retssystemet og over for de ofre, der har været udsat for kriminalitet, siger han.

I forvejen er det muligt at straffe folk, der ikke møder op til afsoning - eksempelvis med bøde.

Det er kun partierne i blå blok, der har været med til forhandlingerne om respektpakken, men Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen, oplyser, at de også bakker op om om aftalen.