Blå blok ville vise samlet front - men ét spørgsmål om tørklæder har skabt forvirring

Er blå blok enige om at give ældre lov til at afvise hjemmehjælpere med tørklæde? Det har skabt heftig debat efter borgerligt pressemøde.

Tirsdag holdt blå blok samlet pressemøde om mere frihed til borgerne, men et forslag om tørklæder stjal opmærksomheden på oppositionens pressemøde (Foto: Martin Sylvest/ Ritzau Scanpix 2022) (Foto: © Martin Sylvest, Ritzau Scanpix)

Det var en smilende blå blok, der tirsdag tog imod pressen på Christiansborg.

- Vi vil gerne byde velkommen til vores første pressemøde med den samlede borgerlige opposition, lød det fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Pressemødet skulle vise en samlet blå blok forenet i kampen for mere frit valg til borgerne.

Men ét enkelt spørgsmål om friheden til at fravælge tørklæder endte med at skabe forvirring om, hvor langt blå bloks samling rækker.

Spørgsmålet blev stillet til allersidst af en journalist fra Ekstra Bladet, der ville vide, om Venstres formand var enig med Dansk Folkeparti i, at ældre skal have lov at afvise muslimske hjemmehjælpere med hovedtørklæder.

Det foreslog Morten Messerschmidt på Dansk Folkepartis årsmøde i sidste måned.

- Jeg er sådan set mere fokuseret på den ældres tryghed. På borgerens velfærd end på sagligheden i argumentationen, svarede Jakob Ellemann-Jensen.

Er det et ja eller et nej?

- Det er et ja. Hvis man som borger siger, at her er der en, som jeg af den ene, anden eller tredje årsag synes: ’Argh, det har jeg det skidt med'. Hvis du som borger skal invitere et andet menneske ind i dit hjem, det er meget, meget grænseoverskridende for mange mennesker.

- Og hvis vi siger, at man som borger selv skal have lov at vælge, hvem det er, indebærer det jo også retten til at vælge fra, svarede partiformanden.

Flere medier skrev efterfølgende, på baggrund af Elleman-Jensens svar, at Venstre vil give ældre lov til at afvise hjemmehjælpere med muslimsk hovedtørklæde. Det fik Morten Messerschmidt til at kvittere på Twitter med en glad smiley.

Tweetet fra Morten Messerschmidt kom umiddelbart efter blå bloks pressemøde.

Men spørgsmålet er, om det egentlig var det, Jakob Ellemann-Jensen mente.

Det har DR og flere andre medier forsøgt at få uddybet efter pressemødet.

Her har Jakob Ellemann-Jensen i en skriftlig kommentar oplyst, at han er "optaget" af, at borgerne frit kan vælge hjemmehjælp, og at de kan vælge en anden leverandør, hvis de er utilfredse med servicen.

- Det handler ikke om religion eller alt muligt andet. Det handler om, at vi skal have skabt en bedre ældrepleje, hvor det er den ældre medborger, som er i centrum og ikke systemet, skriver han.

Reglerne på området er allerede sådan i dag, at man som borger kan skifte leverandør af hjemmepleje, uden man behøver at begrunde det. Det oplyser Kommunernes Landsforening (KL).

DR har ikke kunnet få et opfølgende interview med Jakob Ellemann-Jensen på baggrund af det skriftlige svar.

Dermed har det ikke været muligt at få et klart svar på, om partiformanden står ved det svar, han gav på pressemødet, eller om der er tale om en præcisering.

LA og K svarer - næsten

Det er heller ikke klart, hvad resten af blå blok mener om forslaget.

Overfor Jyllands-Posten meldte Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, i første omgang sin støtte til forslaget, selvom han ikke ønsker at gøre hovedtørklæder til et problem.

- Jeg mener, at borgerne skal have ret til at afvise en medarbejder med hvad end en begrundelse, de måtte have.

- Så jeg er enig i forslaget, men jeg kommer ikke til at problematisere, at der er nogen, som har et hovedtørklæde på, sagde han efter pressemødet til Jyllands-Posten.

Avisen selv skriver dog, at Liberal Alliance op ad dagen slækkede på støtten til forslaget, fordi det kan være i strid med loven om ligebehandling.

De Konservatives Søren Pape Poulsen blev også spurgt på pressemødet, hvad han mente om DF's forslag. Det svarede han ikke på.

Men i et interview med DR efter pressemødet, siger han, at det frie valg blandt hjemmehjælpere bør tage udgangspunkt i pleje og omsorg og ikke alt muligt andet.

- Jeg har det sådan, at hvis man skal fravælge nogen, så skal det være på baggrund af samarbejdsvanskeligheder, eller at tingene ikke fungerer. Det skal ikke handle om, hvordan man ser ud eller religion. Det er det synspunkt, jeg kommer fra, siger Søren Pape Poulsen.

Og spørger man Pernille Vermund (NB), er der slet ikke noget, der skal ændres, fordi borgerne allerede i dag kan skifte leverandør.

- Der er overhovedet ikke noget nyt i det. Reglerne er allerede sådan, at det er borgernes frie valg, om man dels vil have hjemmehjælp, og hvem man vil have til at levere den hjemmehjælp. Så der er ikke noget nyt i det. Det er også derfor, det er sådan en mærkelig diskussion.

- Det er jo heller ikke noget, vi foreslår. Det er noget, der kommer op på baggrund af et spørgsmål fra en journalist, siger Pernille Vermund.

Messerschmidt ser ingen uenighed

Morten Messerschmidt har dog ikke trukket sin glade smiley tilbage.

- Jeg synes, det er fint, det Ellemann siger. Man skal ikke stille krav til folks religion. Men man skal kunne stille krav til, hvem man lukker ind i sit hjem i forhold til fysiske og synlige forhold. Og tørklædet skal man selvfølgelig kunne sige nej til.

Messerschmidt mener ikke, at Jakob Ellemann-Jensen har trukket i land overfor forslaget.

- Som jeg hører Ellemann her, så mener han stadigvæk det, som han mente på pressemødet, siger Morten Messerschmidt.

Mona Striib, der er formand for FOA, der organiserer mange af de ansatte i hjemmeplejen, er chokeret over dagens debat.

- Vi taler altså om personale, der er fagligt veluddannet til at yde professionel bistand i borgernes eget hjem, tørklæde eller ej, siger hun.

Hun mener, at Venstre skylder et klart svar på, om de bakker op om forslaget eller ej.

- Jeg håber virkelig ikke, Venstre mener, at ældre skal kunne afvise ansatte i ældreplejen i døren, hvis de har tørklæde på, siger Mona Striib.