Blå borgmestre til regeringen: Drop besparelse på børnecheck

Regeringens forslag om at skære i børnechecken øger ubalancen mellem land og by, lyder kritikken fra flere VK-borgmestre i Jylland.

Regeringens forslag om at skære i børnechecken for familier med over to børn møder nu modstand fra borgerlige borgmestre. (Foto: © Henning Bagger, Scanpix)

Det er helt hen i vejret, at regeringen har spillet ud med et forslag om at skære i børnechecken, der vil ramme ekstra mange børnefamilier i Jylland.

Sådan lyder det fra flere af regeringspartiernes egne borgmestre, der opfordrer regeringen til at tage forslaget af bordet. Med regeringens forslag vil familier med mere end to børn få beskåret deres børnecheck.

- Det er en rigtigt, rigtig dårlig ide, og det rammer geografisk skævt. Det er et forslag, regeringen burde tage af bordet, siger Fanøs Venstre-borgmester Erik Nørreby.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at regeringens forslag om at skære i børnechecken ramme forholdsvis flest børnefamilier i Jylland. For at finde penge til skattelettelser vil regeringen indføre et loft over børnechecken, der vil ramme forældre med mere end to børn. Mens regeringen fortsat vil uddele den fulde børnecheck til de to yngste børn, vil barn nummer tre kun få 75 procent af børnechecken, mens barn nummer 4 og derudover ikke længere skal have noget i børnecheck.

Og det er høj grad i Jylland, at der er den største andel af børnefamilie med over to børn – som altså dermed står til at miste penge med regeringens forslag. Dermed scorer regeringen selvmål i forhold til sin egen politik om at mindske ubalancen mellem land og by, mener Venstre-borgmesteren på Fanø.

- Det er direkte i strid med den politik, som regeringen selv siger, at de vil føre, når de nu kommer med et forslag, som rammer hårdt ude i landdistrikterne. Der er faktisk en del her på Fanø, der har både tre og fire børn. Så det er rigtig skidt for befolkningen her på Fanø, hvis de får skåret i deres ydelser, siger Erik Nørreby.

I alt vil omkring 95.000 familier miste penge med regeringens forslag, der ifølge Skatteministeriet vil indbringe 400 millioner kroner, der skal bruges på skattelettelser.

K-borgmestre kræver forslaget droppet

Også flere konservative borgmestre kræver forslaget droppet.

- Forslaget skævvrider balancen mellem land og by, og det burde regeringen vide. Det strider jo helt imod regeringens egne ambitioner om at mindske ubalancen mellem land og by, siger borgmester i Vesthimmerland, Knud Kristensen (K).

Også Thisteds borgmester Lene Kjeldgaard Jensen (K) opfordrer regeringen til droppe forslaget om at skære i børnechecken til familier med mere end to børn. I Thisted kommune er det 18,6 procent af børnefamilierne, der vil miste penge med regeringens forslag om loft over børnechecken.

- I Thisted kommune har vi mange familier med mere end to børn, og vi arbejder på at skabe nogle gode rammer for et godt familieliv. Så regeringens forslag modarbejder desværre det. Jeg ser gerne at regeringen tager forslaget af bordet. Forslaget understøtter ikke et Danmark i balance, siger den konservative borgmester.

Finansminister Kristian Jensen (V) er dog ikke til at rokke: Forslaget vil ikke bliver pillet af bordet.

- Jeg er ikke overrasket over at få sådan nogle kommentarer (fra VK-bormestrene, red.). Det her forslag er ikke kommet for at gavne eller ramme bestemte borgmestre. Regeringen står ved det forslag, vi er kommet med, siger Kristian Jensen.

Regeringen har endnu ikke sit flertal på plads. For at forslaget kan blive til virkelighed, skal Dansk Folkeparti bakke op. Og støttepartiet har endnu ikke taget endelig stilling.

- Vi skal i gang med at kigge på det i forbindelse med de kommende forhandlinger. Det interessante for os er, at hvis der er nogle penge at hente på det her, hvordan kan de penge så bruges bedre i forhold til i dag. Det vil vi gerne være med til at tale om, siger Réne Christensen, der dog tilføjer, at Dansk Folkeparti ikke mener den foreslåede besparelse på børnechecken - 400 millioner kroner - skal bruges på skattelettelser, men derimod på velfærd.

Også i Brønderslev er der en overvægt af familier med mere end to børn sammenlignet med landsgennemsnittet. Venstres borgmester i Brønderslev Michael Klitgaard vil dog ikke tage afstand fra forslaget.

- Det er selvfølgelig træls for de børnefamilier, der mister nogle ydelser, men vi skal også have samfundsøkonomien til at hænge sammen. Jeg kan godt leve med det her forslag, siger Michael Klitgaard.