Blå finanslov gør uligheden i Danmark større

Det er en ren tilståelsessag, lyder det fra Enhedslisten.

Gini-koefficienten, som bruges til at måle økonomisk ulighed, øges med 0,08 procentpoint, når de blå partier vedtager finansloven for 2016. (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Når finansloven for 2016 i dag vedtages i Folketinget, øges den økonomiske ulighed i Danmark samtidig.

Det fremgår af et svar fra finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), som han onsdag gav til Folketingets Finansudvalg.

Helt præcis øges den såkaldte gini-koefficient, som bruges til at måle økonomisk ulighed, med 0,08 procentpoint.

- De væsentligste elementer er udvidelsen af integrationsydelsen samt kontanthjælpsloftet og 225-timers reglen, lyder Claus Hjort Frederiksens begrundelse for den stigende ulighed.

Håndværkerfradraget, sænkelsen af registreringsafgiften på dyrere biler samt fastfrysningen af grundskylden næste år bidrager til at øge uligheden, fremgår det af svaret.

Trods den øgede ulighed er Danmark fortsat et af de mest lige OECD-lande, men Enhedslisten kritiserer ikke desto mindre regeringen og dens støttepartier for at øge den økonomiske ulighed i Danmark.

- Det er jo en tilståelsessag, siger finansordfører Pelle Dragsted.

- Denne øgede ulighed kommer efter en årrække, hvor vi har set, at en lille overklasse har haft meget stor indkomstfremgang, mens den almindelige dansker ikke har haft nogen reallønsfremgang, og mens mennesker uden for arbejdsmarkedet er blevet decideret fattigere.

Da den politiske aftale om finansloven for 2016 blev indgået for en måneds tid siden, var en stigende ulighed dog ikke noget, der bekymrede partiformændene for hverken Dansk Folkeparti, Liberal Alliance eller Konservative.

- Den del, der rykker noget, er, at vi får en situation, hvor flere får mulighed for bedre og sikre biler. Det kan godt være, at det giver udslag i nogle beregninger på en lidt større form for ulighed, men det er altså en ulighed, vi godt kan leve med. Hellere sikre børn i biler, end at vi er 100 procent lige, lød det fra Anders Samuelsen fra Liberal Alliance.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, hæftede sig også ved den lavere registreringsafgift, som måske kan give børnefamilier råd til ”en lidt mere sikker bil”.

- Det vil jeg gerne stå på mål for, også selvom det måtte påvirke gini-koefficienten. Det handler om, at den ganske almindelige, gennemsnitlige danske familie får bare lidt bedre muligheder for at agere i dagligdagen, sagde han.

Søren Pape Poulsen (K) svarede kort og godt ”nej”, da han ved samme lejlighed blev spurgt, om han gik op i, at den på det tidspunkt netop indgåede finanslovsaftale ville få en negativ effekt på gini-koefficienten.

- For mig handler det om, hvordan et samfund tager sig af de mest udsatte grupper. Det er det, jeg synes, man skal måles på. Ikke hvad forskellen er fra den, der har mindst til den, der har mest.