Blå partier hiver og flår i regioner: 'Der foregår et abespil'

Efteråret kan byde på markante ændringer i det danske sygehusvæsen. Der foregår et abespil, siger DF.

To af tre regeringspartier ønsker at skrotte regionerne. Sundhedsforhandlinger afgør det i efteråret. (Foto: Morten Stricker © Scanpix)

Embedsmænd og konsulenter arbejder i disse dage på højtryk i Sundhedsministeriet, så regeringen inden længe kan præsentere en omfattende reform, der skal sætte retningen for de næste ti års sundhedspolitik.

Centralt i forhandlingerne kommer til at stå, om regionerne, der i dag driver de danske sygehuse, skal bevares eller nedlægges for at blive lagt under staten.

Liberal Alliance, De Konservative og Dansk Folkeparti ønsker en nedlæggelse af regionerne. Regeringens støtteparti omtaler det i dagens Politiken som et af de vigtigste krav i efterårets forhandlinger.

Venstre har tidligere været fortaler for at nedlægge regionerne, men efter at have vundet regeringsmagten i 2015 meldte partiet ud, at de ville blive sat på prøve. For under et år siden konkluderede Venstre så, at regionerne leverer varen.

V: Flere modeller i spil

Sundhedsordfører Jane Heitmann (V) varsler dog ændringer for regionerne i det kommende udspil til en sundhedsreform.

- Der vil komme til at ske strukturelle ændringer. Regionerne har på mange områder leveret rigtig gode resultater, men der er også områder, hvor vi kan se, at det halter. Et eksempel er den geografiske ulighed, siger hun:

- Der er for eksempel meget stor forskel på at være et ungt menneske i Region Hovedstaden med psykiatriske udfordringer i forhold til den tid, det tager at blive udredt, hvis man sammenligner med andre regioner, siger Jane Heitmann.

Så afviser du, at regeringen kommer til at nedlægge regionerne?

- Nu og her bliver der arbejdet i regeringskontorerne på den sundhedsreform, som regeringen fremlægger til efteråret. Og der kan være mange modeller i spil. Allervigtigst for os er, at danske patienter får behandling af høj kvalitet, siger Jane Heitmann.

DF: Det er et abespil

Den helt centrale årsag til, at Dansk Folkeparti kræver en nedlæggelse af regionerne er ifølge partiformand Kristian Thulesen Dahl, at der mangler en entydig ansvarsplacering i sygehusvæsnet.

- I dag kører der et abespil imellem stat og regioner om, hvem der har ansvaret for de forskellige ting. Der mener vi, at det er meget mere klart for os danskere, hvem der har ansvaret, hvis staten driver de specialiserede sygehuse, og at kommunerne står for det nære sundhedsvæsen, siger Kristian Thulesen Dahl til DR Nyheder.

Han afviser, at det er nok med "strukturelle ændringer", som Venstre lægger op til.

- Jeg kan ikke se, at vi kan opnå det, vi gerne vil, uden at nedlægge regionerne. For så fortsætter abespillet mellem stat og regioner. Der skal være langt større mulighed for at placere ansvar, siger Kristian Thulesen Dahl.

Formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V) forstår ikke logikken bag Dansk Folkepartis forslag om at nedlægge regionerne:

- Regionerne er der ikke for regionernes skyld. De er der, fordi vi er rigtig gode til at drive sundhedsvæsnet, og vi har vist en lang række forbedringer over de sidste 10-11 år. Det vil vi gerne blive ved med at gøre, siger hun.

Facebook
Twitter