Blå partier kritiserer regeringen: Én kvinde med dobbelt statsborgerskab hjemtages fra Syrien

Statsministeren har tidligere afvist at hjemtage kvinder, der ikke kun har dansk statsborgerskab.

Én kvinde har dobbelt statsborgerskab - og dermed burde regeringen ikke tage hende til Danmark fra Syrien, mener blå partier (foto: ARKIV: Børn og kvinder i al-Hol lejren i 2019) (Foto: Oliver Routhe Skov © DR)

- Mette Frederiksen (S) har jo hele tiden sagt, at dem med dobbelt statsborgerskab ikke skal hertil. Hun går stik imod det.

- Det er ekstremt kritisabelt.

Sådan lyder kritikken fra Venstre, Konservative og Nye Borgerlige, efter DR Nyheder har bragt nye oplysninger frem om én af de tre kvinder, som regeringen i maj besluttede at hente til Danmark med deres børn fra fangelejre i Syrien.

Én af de tre kvinder får nemlig lov til at komme til Danmark, til trods for at hun ifølge myndighedernes vurdering har dobbelt statsborgerskab og ikke alene er dansk statsborger.

Og lige præcis dét burde have ført til, at kvinden skulle være blevet afvist af den danske regering, hvis man lyttede til statsminister Mette Frederiksen (S) i maj.

Her sagde hun, at det udelukkende var kvinder med dansk statsborgerskab, man tog hjem, og at man ikke kunne fratage dem deres statsborgerskab.

Artiklen fortsætter efter videoen:

Det er den melding fra statsministeren, som Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, og Konservatives udenrigsordfører, Marcus Knuth, i dag reagerer på.

- Det er jo direkte løftebrud, når hun har sagt, vi ikke vil hente dem med dobbelt statsborgerskab hertil, siger Marcus Knuth.

Michael Aastrup Jensen fra Venstre kan ikke forstå, at kvinden ikke har fået frataget sit danske statsborgerskab, når det nu viser sig, at hun er dobbelt statsborger.

- Det er et kæmpe svigt i forhold til danskernes tillid og tryghed og i forhold til det, Mette Frederiksen har lovet, siger Pernille Vermund.

- Jeg kan frygte, at det kan skabe præcedens og en venstrefløj, der siger, at når du nu har lukket én kvinde hjem med dobbelt statsborgerskab, hvad så med de andre? siger hun.

I stedet mener partierne, at man skule have frataget kvindens danske statsborgerskab, så hun alene havde sit andet statsborgerskab, som det også er sket for andre kvinder - og at hun så slet ikke skulle have mulighed for at komme til Danmark.

- Hele bevæggrunden, for at statsministeren ændrede holdning og gerne ville hente de her kvinder hjem, var jo, at de var danske statsborgere, og så forstår jeg ikke, at hvis den ene har dobbelt statsborgerskab og dermed administrativt kan fratages det statsborgerskab, hvorfor man så ikke har gjort det? siger Venstres Michael Aastrup Jensen.

Andre kvinder fik frataget statsborgerskab

Der er nemlig en mulighed at fratage statsborgerskab uden domsafgørelse fra såkaldte fremmedkrigere med dobbelt statsborgerskab. Fratagelsen er mulig på baggrund af en lov fra 2019.

Fire andre kvinder, der sidder i lejre i Syrien, havde også dobbelt statsborgerskab, hvor det ene var dansk. Men det fik de frataget af de danske myndigheder, så de ikke længere har det danske og ikke er en del af aftalen om at blive hentet til Danmark.

Enhedslisten: Så hent alle hjem

At den ene kvinde kommer til Danmark, er et udtryk for forskelsbehandling af de andre kvinder, mener Enhedslisten.

De øjner en mulighed for at få udvidet aftalen, så endnu flere børn og mødre hentes hjem.

- Regeringen har sagt, at de kvinder, som også havde dobbelt statsborgerskab, skal blive i Syrien - nu viser det sig, at én af de tre kvinder, vi tager hjem, også har dobbelt statsborgerskab. Så kan jeg ikke forstå, hvorfor vi så ikke bare tager alle hjem? siger retsordfører Rosa Lund.

Er det ikke mere omvendt, at man så måske skulle lade være, så man ikke forskelsbehandler?

- Nej, det mener jeg ikke. Jeg synes, det er mærkeligt, man har lavet krumspring for at lade de andre sidste kvinder og deres fem børn blive dernede. Det her beviser, vi bør tage alle hjem, siger hun.

Hos SF ændrer de nye oplysninger ikke noget.

- Skulle der være begået en fejl, så er der afgivet et løfte om at tage børn og mødre hjem, og det skal man holde. Det vigtigste for os er børnene, siger retsordfører i SF Karina Lorentzen.

- I SF har vi aldrig været optaget af mødre men børnene, siger hun.

Ministerie erkender fejlvurdering - står ved beslutning

Udlændinge- og Integrationsministeriet erkender over for DR Nyheder, at man i flere år vurderede, at kvinden udelukkende var dansk statsborger og havde mistet sit statsborgerskab i sit fødeland.

Men regeringen står ved beslutningen om at hente kvinden til Danmark på trods af nye oplysninger om dobbelt statsborgerskab.

- Regeringen besluttede før sommerferien at evakuere 14 børn fra Syrien. Den beslutning står vi ved. Også selvom det betyder, at det formentlig først vil blive afgjort i en dansk retssal, om en af mødrene kan fratages sit danske statsborgerskab, siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i et skriftligt svar til DR Nyheder.

Venstre og De Konservative vil have svar i sagen fra udlændinge- og integrationsminister Matthias Tesfaye og har kaldt ham i samråd.

Facebook
Twitter