Blå partier: Ulighed er ikke vigtig for finansloven

Det er ikke forkellen på rig og fattig, der står øverst på listen over vigtige ting i den nye finanslovsaftale, der blev indgået i dag.

De tre partier, der sammen med regeringen præsenterede ny finanslov i dag, var Liberal Alliance, De Konservative og Dansk Folkeparti. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Danmark vil stadig være det mest lige samfund i verden. Sådan lyder det fra Liberal Alliances partileder Anders Samuelsen til spørgsmålet om, hvorvidt den nye finanslov vil påvirke den såkaldte gini koefficient, som bruges til at måle økonomisk ulighed.

Spørgsmålet om ulighed kommer i dag, efter at de røde partier har kritiseret regeringen og de andre blå partier for at give til de rige og tage fra de fattige med den nye finanslov. SF´s formand Pia Olsen Dyhr går så langt, at hun kalder den for "Løkkes fest i whiskeybæltet".

Men den kritik, mener de blå partier altså, er uberettiget.

Han er ikke nervøs over, at finanslovsforslaget måske gør forskellen på rig og fattig i Danmark større.

- Den del, der rykker noget er, at vi får en situation, hvor flere får mulighed for bedre og sikre biler. Det kan godt være, at det giver udslag i nogle beregninger på en lidt større form for ulighed, men det er altså en ulighed vi godt kan leve med. Hellere sikre børn i biler end at vi er 100 procent lige

Hvis der nu er et nyk i uligheden, bekymrer det så dig?

Vi har ikke det der fokus på lighed, fordi vi ved, at den dag vi er et hundrede procent lige samfund, så sker der intet. Det er der blevet eksperimenteret med andre steder i verden og det kan godt være, at de i Nordkorea er mere lige end vi er, men vi ønsker ikke den situation.

Vi ønsker en situation, hvor folk kan udleve deres drømme, gå efter deres mål og få en mulighed for at skabe en god tilværelse for den familie, de etablerer. Det er der blevet større mulighed for med denne her finanslov, siger Anders Samuelsen

Det handler om de svageste

De Konservatives formand Søren Pape Poulsen mener slet ikke, det drejer sig om forskel på rig og fattig.

Hvordan tror du, finansloven påvirker uligheden i samfundet?

- Hvordan den påvirker uligheden? Jeg ved overhovedet ikke, hvordan den påvirker uligheden eller ej. For mig handler det ikke om, hvorvidt vi har ulighed eller ej. For mig handler det om, hvordan vi hjælper dem, der har mest behov.

Men er der lavet nogle beregninger på, hvordan den nye finanslov påvirker gini koefficienten?

Det ved jeg ikke

Hvis nu finansloven har en negativ effekt på gini koefficienten, er det så noget, du går op i?

Nej

Hvorfor ikke?

For mig handler det om, hvordan et samfund tager sig af de mest udsatte grupper. Det er det, jeg synes man skal måles på. Ikke hvad forskellen er fra den, der har mindst til den, der har mest. Vi skal tage os ordentlig af de svageste, men det handler ikke om, hvilken afstand der er fra de svageste. Det er ikke det, der holder mig søvnløs om natten.

Det, der holder mig søvnløs om natten, er, hvis vi kan se steder i verden, hvor folk simpelthen mangler mad og vand. Derfor øger vi den humanitære bistand. Og at folk skal jages fra hus og hjem, fordi skatterne bare stiger og stiger. Og et politi der er nedslidt, som vi nu begynder at gøre noget ved. Det synes jeg er vigtigt at få adresseret, siger Søren Pape Poulsen.

Står gerne på mål for uligheden

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl mener, at det handler om, hvilke parametre man måler på, om finansloven er god eller dårlig for uligheden i Danmark.

- Det kommer jo helt an på, hvordan man vælger at beregne det. Der er jo en masse ting i det her, der styrker hensynet til nogle af de svageste i vores samfund

Hvem for eksempel?

Eksempelvis når vi laver bedre ældrepleje, så er det jo nogle af de ældre, der virkelig har hjælp behov, der får en større håndsrækning med denne her værdighedsmilliard, vi lægger ind over det. Der kan man altid diskutere, hvordan man beregner sådan noget som ulighed.

Det, at vi får afsat nogle penge på sundhedsområdet i forhold til at bekæmpe overbelægning på hospitalsgangene og i det hele taget prøver at skabe noget merværdighed omkring vores pleje og omsorg. Hvordan måler man det i forhold til lighed og ulighed? Det er i hvert fald noget, der gavner de mest udsatte, så de på den måde bliver hjulpet bedre.

Man kunne godt tro at det falder ud til den forkerte side set med lighedsbriller, fordi der er skattelettelser til bolig og bilejere. Er det fair at koefficienten får et hak?

Nu skal man huske på, at hvis man nedsætter registreringsafgiften på biler, så handler det vel om, at de fleste danske familier som har brug for en ganske almindelig bil til at have deres børn på bagsædet i, de får mulighed for at få en lidt større bil. Måske en lidt mere sikker bil.

Det vil jeg gerne stå på mål for, også selvom det måtte påvirke gini koefficienten. Det handler om, at den gange almindelige gennemsnitlige danske familie bare får lidt bedre muligheder for at agerer i dagligdagen, siger Kristian Thulesen Dahl

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk