Blå partier vil fremrykke genåbning af caféer, virksomheder og forretninger

DF, Venstre og De Konservative mener, at tallene giver plads til at åbne mere. Helt utidigt, mener Enhedslisten.

Jakob Ellemann-Jensen (V) og andre blå partier mener, at tallene i Danmark viser, at der er plads til at genåbne yderligere.

Danskerne håndterer coronaen flot, og det skal belønnes med mere genåbning.

Det mener i alle fald Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti.

- Hvis det stod til mig, så skulle vi ikke vente en uge med at åbne forretninger i de små storcentre, og vi skulle også se på, hvordan vi ville kunne åbne forretningerne i de større storcentre, siger Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen.

- Jeg synes, at man skal kigge på at fremrykke caféer og restauranter. Det betyder meget for mange, og der er virkelig meget økonomi i det for dem, der ejer det, mener Søren Pape Poulsen, formand for De Konservative.

I dag er der blevet taget hul på første del af genåbningen, så de store elever kan vende tilbage til klasseværelserne, køreskoleeleverne igen kan sætte sig bag rattet, og frisørerne atter kan svinge saksen. Og det glæder Jakob Ellemann-Jensen (V), der er på besøg hos én af de frisører, som i dag har fået lov at genåbne.

Jakob Ellemann-Jensen (V) besøgte i dag en af de frisører, der fra i dag må genåbne. Selv skal han først klippes i morgen. Og det bliver et farvel til Bundesliga-nakken, siger han.

- Jeg tror, at den her Bundesliga-nakke nok får lov til at forlade mig igen, men det lange hår oven på hovedet kan et eller andet, synes jeg, siger han.

Men det er ikke nok med et farvel til Bundesliga-nakken, hvis det står til de blå partiledere. Der skal trykkes på speederen for yderligere genåbning.

Ved udgangen af februar frygtede Sundhedsstyrelsen, at udviklingen i smitten samt den daværende plan for genåbning ville resultere i 870 indlagte i midten af denne måned. Der er dog 220 indlagte på landets hospitaler i dag, mens også kontakttallet er faldet fra 1,1 til 1,0. Et tal, der betyder, at epidemien i Danmark er stabil. Påsken indgår dog ikke i beregningerne.

- Jeg synes, det er godt at være forsigtig, men jeg synes, at det er hensynsløst at være overforsigtig, siger Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen.

- Det er rigtige mennesker, der har rigtige virksomheder, der har rigtige liv, som ikke kan åbne i øjeblikket, siger partiformand hos De Konservative, Søren Pape Poulsen. Der skal åbnes yderligere op for blandt andet caféer og restauranter, hvis du spørger ham.

- Danskerne har været helst fantastiske, så jeg synes, at vi skal overveje at fremrykke nogle ting. Der er 200 indlagte - ikke 800. Nu må vi smide den her overforsigtighed over bord og få åbnet noget mere, siger Søren Pape Poulsen (K).

Forsamlingsforbud skal lempes

Caféer og restauranter skal ifølge genåbningsplanen kunne servere mad og drikke udendørs fra den 21. april. Men det er der alt for længe til, mener alle tre partiformænd.

Vil du hellere åbne det end måske at lade flere elever komme tilbage i skole på fuldt blus, hvor de jo lige nu måske kun har en halv skoleuge eller en kvart?

- Ja - vi er også nødt til at tage hensyn til, at vi også har en samfundsøkonomi og nogle menneskers livsværk, der skal hænge sammen, siger Søren Pape Poulsen (K).

- Hvis det går godt med skolerne, så kan vi hurtigt skalere det op, siger han.

Ud over en fremrykket åbning af udeservering på caféer og restauranter mener Dansk Folkeparti, at både udendørs- og indendørsidræt skal genåbne hurtigst muligt.

Kristian Thulesen Dahl (DF) så gerne, at folk snart kan løfte håndvægten i fitnesscentret.

- Eksempelvis fitnesscentre, siger Kristian Thulesen Dahl.

Og så er de tre partier enige om, at forsamlingsforbuddet, der i dag er 10 personer maks udenfor og fem indendørs, skal hæves. Hvor meget det skal hæves til, vil Jakob Ellemann-Jensen ikke lægge sig fast på.

- Jeg mener, at forsamlingsforbuddet skal lempes, og det mener jeg skal gøres i dag, siger Jakob Ellemann-Jensen (V).

Og forsamlingsforbuddet udendørs skal hæves en del, siger Kristian Thulesen Dahl.

- Jeg synes godt, man kan komme op på 20-30 personer, så en familie på flere end ti eller venner også kan mødes og gå en tur, siger han.

EL: Det et er utidigt af de blå partier

Men timingen for at tale om yderligere genåbning er helt forkert, mener Enhedslistens politiske leder Mai Villadsen.

Først skal vi se følgevirkningen af den åbning, der træder i kraft i dag.

- Jeg synes, det er utidigt, at højrefløjren - på en dag for genåbning - allerede foruddiskontere, at vi kan åbne endnu mere, siger hun.

Kristian Thulesen Dahl (DF) og Søren Pape Poulsen (K) vil hurtigst muligt have statsministeren til et møde om en yderligere genåbning.

Og resultatet må gerne blive, at danskerne kan nyde kaffen og øllen på caféen snart.

- Jeg håber, at vi kan mødes i denne uge og aftale, at man rykker frem, så man måske i næste uge eller op mod weekenden kunne begynde på det, siger Søren Pape Poulsen (K).

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk