Blå partier vil ikke være med til at gemme cigaretter

Det er overformynderisk og noget pjat, lyder de blår partiers reaktion på Socialdemokraternes nye forslag.

Socialdemokraterne hetzer rygerne med deres nye forslag, mener Dansk Folkepartis Liselott Blixt. (Foto: MATHIAS BOJESEN © Scanpix)

Socialdemokraterne leger barnepige for voksne mennesker.

Sådan lyder den udbredte reaktion fra de blå partier på Socialdemokraternes forslag om, at cigaretpakkerne skal gemmes væk under disken eller i lukkede skabe i landets kiosker og supermarkeder.

- Det er voksne mennesker, der køber cigaretter - man skal jo være fyldt 18 år for at købe dem - så det er at lege barnepige for nogle mennesker, der selv har taget et valg. Det bryder jeg mig ikke om, siger sundhedsordfører Liselott Blixt (DF).

Socialdemokraterne vil med forslaget reducere antallet af rygere ud fra tanken om, at færre vil blive lokket til at købe cigaretter med hjem, hvis de ikke ser på dem, når de handler ind. I dag udgør de mange cigaretpakker bag disken for meget en reklamesøjle, mener Socialdemokraterne.

Men Dansk Folkeparti tror ikke det vil få flere til at holde op med at ryge - partiets vil hellere sætte ind over for unge ved at lære dem, at ’det er dumt at begynde at ryge’.

- Jeg synes, det bliver noget overformynderi, og at man skulle koncentrere sig om nogle andre ting, siger Liselott Blixt (DF).

Ingen støtte hos De Konservative

Heller ikke De Konservative støtter forslaget om at gemme cigaretterne væk.

- Rygere har lyst til at ryge deres smøger, uanset om de er gemt væk eller ej. Og vi har altså med voksne mennesker at gøre, som staten ikke skal være barnepige for, siger sundhedsordfører Mette Abildgaard, der ikke mener forslaget vil få flere til at stoppe med at ryge:

- Hvis man køber cigaretter, er det, fordi man har lyst til at ryge, og ikke fordi man pludselig får øje på cigaretpakkerne bag ved disken. Jeg tror simpelthen ikke på, at forslaget vil have nogen nævneværdig effekt.

Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen, afviser, at forslaget er et udtryk for barnepige-mentalitet.

- To ud af tre rygere vil gerne have hjælp til at holde op med at ryge. Så jeg tror, at mange rygere vil have forståelse for, at cigaretterne bliver usynlige i butikkerne. Tendensen er desværre, at flere unge begynder at ryge, og det er meget bekymrende, siger Flemming Møller Mortensen og understreger, at forslaget vil blive gennemført efter næste folketingsvalg, hvis Socialdemokraterne generobrer regeringsmagten.

Som det ser ud nu, er der ikke flertal for forslaget, da også Liberal Alliance og Venstre afviser det.

I Langt fra Borgen i aften besøger to politikere et plejehjem, hvor de ansatte ikke må ryge i arbejdstiden. Er det i orden? Og vil det få flere til at kvitte smøgerne, hvis de fremover bliver gemt væk i butikkerne? Se to sundhedsordførere sælge cigaretter til unge. Det er kl. 21.55 på DR1.