Blå partiformænd modtaget med stående klapsalver i Herning

De borgerlige partiers ledere overrasker på Venstres landsmøde i Herning til snak om flæskesteg, sushi og lidt politik.

De fire borgerlige partiledere mødes ved Venstres landsmøde i Herning. (Foto: DR © DR)

På Venstres landsmøde i Herning, der ellers ikke har været præget af hverken de store nyheder eller overraskelser, dukkede tre gæster søndag pludselig op.

- Nu skal vi kæmpe valgsejren hjem, og vi skal trække broderparten, men vi kan nok ikke gøre det alene, sagde Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, da han bød velkommen til de tre borgerlige partiledere, Søren Pape Poulsen (K), Anders Samuelsen (LA) og Kristian Thulesen Dahl (DF).

De blev modtaget på scenen i Herning med stor begejstring og stående klapsalver af de Venstre-folk, der endnu ikke havde forladt landsmødet.

Sushi eller flæskesteg

- Inden vi går hjem, skaber vi rum til, at I kan komme lidt mere ind under huden på dem, vi skal ud og kæmpe sammen med, sagde Lars Løkke Rasmussen, inden de fire satte sig til rette i muntert humør og sorte læderstole, mens journalist Reimar Bo kom på scenen som moderator.

Han ville vide, om blå bloks politik i virkeligheden "stritter lige så meget, som Søren Pinds frisure efterhånden gør det".

Men uenighederne - som gælder i forhold til fx udlændinge, skat og størrelsen på den offentlige sektor - slukkede ikke det gode humør hos partiformændene.

De ville dog hellere tale om, hvilken mad, de ønsker til politiske forhandlinger end egentlig politik: Samuelsen foretrækker sushi, mens man ifølge Kristian Thulesen Dahl kommer længst med flæskesteg.

Uenighed blæst op

- Vi er ikke enige om alt, men vi skal nok blive det. Det har vi vist før, at vi kan blive, lød det fra Lars Løkke Rasmussen.

Søren Pape Poulsen mente ligefrem, at nogle af uenighederne er blæst op.

- Der er gået total værdipolitisk selvsving i den udlændingeudmelding, jeg kom med i tirsdags, sagde han med henvisning til hans kritik af Venstres udlændingeudspil.

I modsætning til Venstre mener de Konservative nemlig ikke, at udlændinges nationalitet kan være afgørende for deres muligheder for at komme til Danmark. Pape forsikrede dog Kristian Thulesen Dahl, at de Konservative skam går ind for en stram udlændingepolitik.

Løkke ser kompromis

Anders Samuelsen havde også tiltro til, at de borgerlige partier kan nå til enighed.

- Jeg tror, at vi fire partier kan gøre det bedre end den nuværende regering, sagde Anders Samuelsen, selvom han konstaterede, at partierne ser forskelligt på den offentlige sektor.

Nogle går ind for en større offentlig sektor, sagde han med henvisning til Thulesen Dahl, og nogle går en for en mindre offentlige sektor, sagde han med henvisning til sig selv og de Konservative.

Det fik Løkke, der ønsker et udgiftsstop i den offentlige sektor, til at konstatere:

- Så er det jo nemt at se kompromisset.

Facebook
Twitter