Blå partiledere holder liv i blå blok - indtil videre

Alle partier forhandler for sig selv, og så ”må vi se” bagefter, om der er en samlet blå opposition.

Liberal Alliances Alex Vanopslagh og Ole Birk Olesen mødte mandag op til forhandlinger med Mette Frederiksen, men stort set hele det korte pressemøde handlede om sammenholdet i blå blok, som Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, i weekenden reelt gjorde op med. Ifølge Vanopslagh har Ellemann "aflivet" blå blok. (Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix) (Foto: © Ida Marie Odgaard, Ritzau Scanpix)

Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen gjorde i weekenden op med blå blok som en samlet enhed i sin landsmødetale, og mandag formiddag mødte flere partier på skift ind i Statsministeriet til en formel snak på baggrund af Mette Frederiksens ønske om at danne en bred regering.

I den forbindelse blev de spurgt ind til Ellemanns udmeldinger, og her pegede LA’s politiske leder, Alex Vanopslagh, på, at de borgerlige ideer og liberale politik ikke er død.

Men:

- Der er et mudret billede, og man kunne ønske sig et stærkere fællesskab og større blå blok, og så må man arbejde for det, hvis det er det, man ønsker, siger Vanopslagh.

I brugte meget tid på i valgkampen at tale om en fælles blå vision. I holdt fælles pressemøder. Hvad er der gået galt?

- Det må du spørge Jakob Ellemann om. Det er Jakob Ellemann, der er ved at aflive den borgerlige blok, sagde han og nævnte nogle af de reformer og områder, så LA vil kæmpe for at få indflydelse på.

Jakob Ellemann går efter en SV-regering. Føler du, at Jakob Ellemann har svigtet jer?

- Det er for tidligt at sige. Hvis Jakob Ellemann ved at gå med i en SV-regering kan få afskaffet topskat og sikre langt flere private aktører i velfærden, så har han gjort mere for det borgerlige Danmark, end hvis han stod på sidelinjen og kedede sig.

- Men det er klart, at går han med og Venstre kun får det igennem, de gik til valg på – og det var i bund og grund Socialdemokratiets politik, - så mener jeg, at det er et svigt af det borgerlige Danmark, lyder det fra LA-lederen.

Blå blok i opløsning

Det interne opgør i blå blok er blevet mere tydeligt efter weekenden, hvor jakob Ellemann-Jensen trods enighed om mange ting i blå blok hæftede sig ved, at man ikke stillede én statsministerkandidater, og at der på flere andre områder også var for meget internt bøvl.

- I stedet for at få den borgerlige kage til at vokse, har vi været for optaget af at spise hinandens stykker. […] Derfor er det min overbevisning, at Venstre i højere grad skal stå i egen ret, sagde Jakob Ellemann-Jensen i talen med henvisning til uenighederne på forskellige politikområder.

Det fik blandt andre DR’s politiske analytiker Christine Cordsen til at pege på, at blå blok reelt er i opløsning, og da Liberal Alliance og Nye Borgerlige mandag formiddag mødte op til samtale med Mette Frederiksen, var det heller ikke sprudlende optimisme på blå bloks vegne, der prægede partilederne.

Ingen blå opposition

Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, var modsat Vanopslag mere forsonlig i sin kommentar til Ellemanns udmelding.

Hun fokuserede på, at Nye Borgerlige lige som Venstre vil gøre, hvad man kan, for at få noget ud af de mandater, man fik ved valget og søge indflydelse på vegne af dem, der stemte på partiet.

- Der er et rødt flertal, og alle partier kommer til at forhandle ud fra det udgangspunkt. Jeg forhandler udelukkende for Nye Borgerlige, svarede Vermund på spørgsmålet om, hvorvidt Venstre vender ryggen til den blå blok.

På spørgsmålet om, hvorvidt blå blok var ”død”, svarede hun igen, at danskerne har valgt et rødt flertal, som de borgerlige partier må kæmpe for at få indflydelse på.

Hun var mere direkte på spørgsmålet om, om der er en samlet blå opposition:

- Det er der ikke lige nu. Lige så snart vi er færdige (med forhandlinger og der er kommet en regering, red.) må vi se, hvad det er for en opposition, der er tilbage, sagde Pernille Vermund.

Tre gange blå tavshed

DR har spurgt både Dansk Folkeparti, Danmarksdemokraterne og de Konservative, hvordan de ser fremtiden for blå blok. De to første har ingen kommentarer og den tredje er ikke vendt tilbage på DR’s henvendelse.