Blå profiler roser postbuddet fra Vorbasse: Han er hæderlig, rar og saglig

S-veteranen Henrik Dam Kristensen hilses velkommen som Folketingets næste formand.

S-formand Mette Frederiksen har bekræftet, at hun har fået opbakning fra alle Folketingets partier til, at Henrik Dam Kristensen i morgen kan vælges som Folketingets næste formand efter DF'eren Pia Kjærsgaard. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Behagelig, rar, omgængelig, ordentlig, hæderlig, sympatisk, respekteret, pragmatisk, saglig, faglig og samlende.

Sådan lyder et udpluk af de ord, som en række borgerlige folketingsmedlemmer sætter på socialdemokraten Henrik Dam Kristensen, der i morgen officielt bliver valgt som Folktingets næste formand.

- Han er virkelig en god og ordentlig mand, som jeg tror bliver meget samlende. Jeg har kun positive ord at sige om ham, så jeg tror, det bliver rigtig godt med ham som formand, siger De Konservatives partiformand og fungerende justitsminister Søren Pape Poulsen.

Han bakkes helt op af fungerende innovationsminister, Venstres Sophie Løhde, der kun kan give sine "varmeste anbefalinger" til den 62-årige socialdemokrat.

- Henrik er et helt igennem behageligt og ikke mindst ordentligt menneske, og derfor er jeg heller ikke i tvivl om, at han vil være særdeles velegnet til at være formand for hele Folketinget. Han er en meget respekteret mand og ordentlig, saglig og faglig.

Folketingets formand står i spidsen for Folketingets arbejde, er Folketingets ansigt udadtil og tager imod officielle gæster fra ind- og udland. Formanden vælges af et flertal i Folketinget.

Selvom Socialdemokratiets formand og kongelig undersøger, Mette Frederiksen, har bekræftet, at hun har fået opbakning fra alle Folketingets partier til at gøre Henrik Dam Kristensen til formand, ønsker han ikke selv at udtale sig, før den officielle afstemning har fundet sted i Folketingssalen i morgen.

DF: Han er omgængelig og rigtig rar

Henrik Dam Kristensen har knap tre årtiers erfaring på tinge. Den 62-årige socialdemokrat har haft et hav af ministerposter, været gruppeformand for Socialdemokratiet og har siden 2016 været medlem af den øverste ledelse på Christiansborg, Folketingets Præsidium, som han nu skal stå i spidsen for.

Han afløser DF-stifteren Pia Kjærsgaard som folketingsformand - og hun fortsætter i stedet som næstformand i præsidiet.

Også i Dansk Folkeparti er der rosende ord til Pia Kjærsgaards afløser på formandsposten.

- Jeg tror, han kan blive en glimrende formand for Folketinget. Han er rigtig omgængelig og en rigtig rar fyr. Og det er jo gode egenskaber at have, når man skal være formand, siger DF-formand Kristian Thulesen Dahl.

Næstformand Søren Espersen tilføjer, at han er sikker på, at Henrik Dam Kristensen vil blive en god formand:

- Jeg kender ham rigtig godt gennem Forsvarsudvalget og foskellige forhandlinger. Han er en utroligt sympatisk mand, som vil gøre det rigtig godt.

- Henrik Dam er en meget pragmatisk og konsensus-præget, og det tror jeg bliver udmærket, siger Søren Espersen.

V-profil har forgæves forsøgt at hidse Dam op

Fungerende skatteminister Karsten Lauritzen (V) kender også Henrik Dam Kristensen som en fortaler for det brede samarbejde i Folketinget.

- Jeg har prøvet som ordfører at kalde Henrik i samråd, da han var transportminister, og jeg prøvede alt, hvad jeg kunne, på at hidse ham op, men han var meget afværgende – og han fik faktisk løst det problem, jeg rejste.

- Og det er jo det værste, når ministeren tager de problemer, man rejser i oppositionen, til sig og gør noget ved dem. For så kan man ikke andet end at være tilfreds, siger Karsten Lauritzen med et stort smil.

Foruden en ny formand skal Folketinget i morgen også vælge fire næstformænd, der sammen med formanden udgør Folketingets Præsidium. Næstformændene kommer fra Folketingets fire største partier, som ikke har formandsposten.

Det er Venstre, Dansk Folkeparti, De Radikale og SF.

FacebookTwitter