Blåt flertal skærper tilsyn med muslimske friskoler

Der skal holdes bedre øje med de skoler, der har problemer med at leve op til krav om frihed og folkestyre.

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) forklarer, at den nye aftale ikke vil få betydning for samtlige danske friskoler - kun dem, der tidligere har været problemer med. (Foto: TORKIL ADSERSEN © Scanpix)

Det skal være slut med at uddanne børn i muslimske friskoler til parallelsamfund, hvor de danske traditioner for frihed og folkestyre er fremmede størrelser.

Det er ambitionen bag en ny aftale om at styrke tilsynet med de frie grundskoler, som et regeringen, Dansk Folkeparti, Konservative og Liberal Alliance præsenterede fredag formiddag.

Aftalen skærper tilsynet med de skoler, der tidligere har vist sig at have problemer.

Det er derfor ikke et kontrolregime for samtlige friskoer i Danmark, forklarer undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V).

- De skoler, der gør det godt, får lov til at fortsætte deres arbejde, mens vi strammer gevaldigt op på de skoler, hvor der er anledning til bekymring, siger hun.

Konkret betyder det, at der i ministeriet afsættes to årsværk til skærpet tilsyn og flere uanmeldte besøg, og at kravene til de tilsynsførende strammes op.

Eksempelvis vil det ikke længere være muligt for tidligere ansatte på skolerne at stå for tilsynet.

Samtidig er partierne enige om at ændre friskoleloven, så det direkte fremgår, at eleverne - ud over de faglige egenskaber - skal uddannes til at begå sig i et frit samfund med folkestyre.

Ellen Trane Nørby lægger ikke skjul på, at ændringerne især har sigte på muslimske friskoler.

/ritzau/

Facebook
Twitter