Danske domstole kan ikke længere dømme personer for at krænke religioner.
Det står klart, efter at et flertal fredag som ventet stemte for at afskaffe blasfemiparagraffen i straffeloven.
Alle Folketingets partier med undtagelse af Socialdemokratiet stemte for lovforslaget, der var fremsat af Enhedslisten.
Enhedslistens ordfører på området, Bruno Jerup (Ø), siger ifølge Ritzau:
- Det er glædeligt, at et stort flertal nu ønsker at afskaffe paragraffen. Det kan betyde, at vi kan få en mere fri og fordomsfri diskussion om religioner. Vi mener, at religiøse tankesæt lige som alle andre tankesæt skal kunne udsættes for kritik.
Afskaffelsen af paragraffen sker til trods for, at Politiets Efterretningstjeneste (PET) har advaret om, at det vil kunne få sikkerhedsmæssige konsekvenser for Danmark.
- PET’s Center for Terroranalyse (CTA) vurderer, at en ophævelse af straffelovens § 140 om blasfemi vil kunne have sikkerhedsmæssige konsekvenser for Danmark, herunder bidrage til at skærpe trusselsbilledet i forhold til Danmark og danske interesser i udlandet, lød det i et svar til Folketinget fra Justitsministeriet, der har indhentet udtalelsen fra PET, i april.
Blasfemiparagraffen:
- •
"Den, der offentligt driver spot med eller forhåner noget her i landet lovligt bestående religionssamfunds troslærdomme eller gudsdyrkelse, straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder"
Søren Pape: Ytringsfriheden vægter højest
Beslutningen, der i dag blev taget i Folketinget, kommer ikke som nogen overraskelse. Venstres folketingsgruppe gav grønt lys for tre dage siden, og hermed var det kun Folketingets største parti, Socialdemokratiet, som var modstander af afskaffelsen, som senest førte til en dom i 1946.
Justitsminister Søren Pape (K) rystede da heller ikke på hånden forud for den endelige behandling i Folketinget. Det fortalte ministeren tidligere i dag.
- Vi sætter ytringsfriheden højest. Vi skal ikke straffe folk for at gøre nogle tåbelige ting. Man skal have lov at ytre sig, sagde han.
- Jeg har det sådan, at vi skal beskytte mennesker, ikke guder eller ting på den måde. Det er mennesker, vi skal værne om, og det her er lidt specielt. Det her med, at vi skal have nogle sager, hvis folk står og brænder en Koran af og filmer det, skal man så straffes for det?, lød det videre.
Nordjysk mand tiltalt for koranafbrænding
Det er ekstremt sjældent, at paragraffen har været taget i brug, og kun to gange er de tiltalte blevet kendt skyldige.
Debatten fik dog nyt liv, da 42-årige John Salvesen fra Nordjylland i februar blev tiltalt for at have lagt en video på Facebook, hvor han brænder koranen af.
DR Nyheder talte med den 42-årige i forbindelse med, at Venstre besluttede at bakke op om afskaffelsen. Her forklarede han, hvorfor han valgte at brænde koranen af.
- Jeg gjorde det, fordi jeg havde læst den. Ene og alene af den grund, at det er en hadmanual. Jeg kan ikke se noget galt i, at man brænder sine egne ejendele, hvis man har lyst til det, sagde han og forklarede, at han også tidligere har brændt biblen af.
- Jeg har brændt biblen. Jeg har brændt det nye testamente. Det er bare ikke blevet slået op og gjort til noget stort, sagde John Salvesen.
Fakta: De seneste blasfemisager
- •
Blasfemiparagraffen har ført til domme to gange:
- •
I 1938 dømtes en gruppe nazister for at have omdelt løbesedler, der beskyldte jøder for overgreb på ikke-jødiske piger. Straffen er hæfte, altså fængselsstraffe, på mellem 20 og 80 dage.
- •
I 1946 blev et dansk par idømt en bøde, efter at de havde døbt en dukke til et karneval, mens de var iført præstekjoler. Straffen er seks dagbøder a 10 kroner for hver.
- •
Sager uden dom:
- •
1971: To ansvarshavende programchefer fra Danmarks Radio tiltales for at lade sangerinden Trille synge, at "Ham Gud, han er eddermame svær at få smidt ud, han fik aldrig selv sat ild på sin cigar, for han ordned' jo Maria pr. vikar"
- •
1976: Kunstneren Jens Jørgen Thorsen slipper for tiltale for en film, som viser sexscener med Jesus og Maria Magdalene. Det fører heller ikke til tiltale, da han senere maler Jesus med erigeret lem på en mur.
- •
2003: Kvickly anmeldes for at have solgt sandaler med motiver af Jomfru Maria og Jesus. Der rejses ikke tiltale.
- •
2004: DR anmeldes for at have vist den islamkritiske film " Submission" (På dansk: Underkastelse). Der rejses ikke tiltale.
- •
2006: Morgenavisen Jyllands-Postens tegning af profeten Muhammed med en bombe i turbanen behandles af Rigsadvokaten, men der rejses ikke tiltale.
- •
2017: En nordjysk mand tiltales for i december 2015 at have offentliggjort en video på Facebook, hvor Koranen brændes af. Sagen begynder i retten i juni.
- •
Kilde: Kristeligt Dagblad