Blev du også forvirret under debatten? Her kommer Mette Frederiksens '40.000 fyrede offentligt ansatte' fra

Selv med Mette Frederiksens egen plan, vil der være færre offentligt ansatte i 2030, viser notat fra Finansministeriet.

Statsminister Mette Frederiksen kaldte Konservatives 2030-plan for det "største eksperiment i vores velfærdssamfund i vores levetid", hvis der skal spares i den offentlige sektor. (Foto: KELD NAVNTOFT © Ritzau Scanpix)

Forvirringen ville ingen ende tage, da de tre statsministerkandidater, Mette Frederiksen (S), Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K) mødtes for første gang i debat søndag aften.

For da debatten faldt på, hvor meget det offentlige forbrug skal være på, blev der ærligt talt luftet tal, som partilederne ikke helt kunne enes om, var sande eller falske.

Statsministeren beskyldte Søren Pape Poulsen for at "ville fyre 40.000 offentligt ansatte" med sin 2030-plan, og Søren Pape Poulsen kvitterede med at kalde Mette Frederiksens angreb for "hokuspokus-regnestykker", da han slet ikke kendte til hendes dokumentation.

Se debatten om det offentlige forbrug i videoen herunder:

Men begge partiledere har sådan set både ret og uret, lyder det fra Niels Storm Knigge, der er seniorøkonom hos tænketanken Kraka.

- Mette Frederiksen kommer med en mindre overdrivelse af virkeligheden, og der er nok en rådgiver, der har været lidt for hurtig, siger Niels Storm Knigge.

Sendt i byen med forkerte tal

Tallet, de 40.000 offentlige ansatte, stammer fra et notat fra Finansministeriet, som er et svar til Konservatives finansordfører, Rasmus Jarlov. Her skønner Finansministeriet, at den offentlige beskæftigelse vil falde med 41.000 personer frem mod 2030, hvis der er nulvækst i det offentlige forbrug.

Konservative foreslår ikke nulvækst i deres 2030-plan, men derimod en realvækst på 0,1 procent årligt.

Så i det regnestykke vil den offentlige beskæftigelse være mindre end 40.000 færre personer, lyder det fra Niels Knigge.

- Mette Frederiksen er blevet sendt i byen med de forkerte tal, for Søren Papes plan indeholder en lille vækst i det offentlige forbrug, så det tal hun skulle have nævnt, havde nærmere været 30.000-35.000 færre ansatte i det offentlige.

Ifølge Socialdemokratiets politiske ordfører, Rasmus Stoklund (S), så har statsministeren ikke brugt tallene forkert.

- Jeg mener ikke, at det er fejlagtige tal, og de er brugt rigtigt, siger Rasmus Stoklund.

- Søren Pape Poulsen har tidligere sagt, at udgangspunktet for ham er nulvækst. Og det er det, som statsministeren tager udgangspunkt i i går, hvor hun taler ud fra notatet.

Der er alligevel noget om det, når statsministeren påpeger, at Konservatives 2030-plan vil betyde færre beskæftigede i det offentlige, lyder det fra Niels Storm Knigge.

- Finansministeriet skønner, at vi skal op og have en vækst i det offentlige forbrug, der er højere end det demografiske træk, for at vi kan begynde at ansætte flere. Ellers er der simpelthen ikke penge til flere hænder.

- Man må ikke gamble med dansk økonomi, sagde statsminister Mette Frederiksen under gårsdagens debat, hvor der blandt andet blevet diskuteret topskattelettelser.

Næppe fyringer

Men der også noget i Mette Frederiksens argument, der ikke holder, siger Niels Storm Knigge.

For der vil næppe være tale om fyringer, hvis der skulle være 30.-35.000 færre ansatte i den offentlige sektor i 2030, lyder det.

- Det er ikke noget, der kræver konkrete fyresedler, men nok nærmere nedlagte stillinger, hvor man for eksempel ikke ansætter nye, når medarbejdere går på pension, siger Niels Storm Knigge, der dog understreger, at der vil være færre offentlige ansatte til at udføre velfærd i 2030, hvis der ikke tilføres flere penge til det offentlige forbrug.

Ikke desto mindre er statsministerens udtalelse ved gårsdagens debat ikke helt ved siden af skiven, vurderer seniorøkonomen.

- Hvis jeg skal vurdere Mette Frederiksen på sandhedsbarometeret, vil jeg sige, at hun overvejende taler sandt. For substansen er god nok, der var bare rod i tallene, siger Niels Storm Knigge.

- Og så er fyring et stærkt ord at bruge i denne sammenhæng.

De tre statsministerkandidater mødtes for første gang i debat forud for et kommende folketingsvalg, der skal afholdes senest til juni næste år.

Regeringens plan betyder også færre offentligt ansatte

Dog er der heller ingen garanti for, at der kommer flere ansatte i den offentlige sektor, hvis Mette Frederiksen og Socialdemokratiets ambitioner bliver til virkelighed.

Regeringen taler nemlig for, at det offentlige forbrug skal følge det demografiske træk, som dækker over udviklingen i befolkningen.

Befolkningsfremskrivningen i 2020 viser, at i 2030 forventes befolkningsgruppen at vokse til markant flere ældre og børn.

Men selv hvis man følger den beregning, skal der spares på hænder i det offentlige, viser selvsamme notat fra Finansministeriet.

Helt præcist vil det betyde 11.000 færre personer i den offentlige sektor i 2030.

- Selvom man følger det demografiske træk, så kan vi stadigvæk ikke umiddelbart dække behovet for ansatte til for eksempel ældrepleje og daginstitutioner. Så der ligger en prioriteringsopgave for at kunne håndtere flere ældre og børn, siger Niels Storm Knigge.

Rasmus Stoklund, hvordan kan regeringen kritisere Konservative for at spare på de ansatte, når jeres egne planer også vil betyde færre offentligt ansatte?

- Vi mener, at vi som minimum skal have det demografiske træk dækket. Og så har vi en ambition om at udvikle velfærdssamfundet, når det er muligt.

Og hvornår er det?

- Længere økonomisk planlægning vil fremgå af vores 2030-plan, når vi præsenterer den, siger Rasmus Stoklund.