Blinde måtte betale lobbyfirma 100.000 for at få politikerne i tale

Det er blevet sværere at få toppolitikerne i tale. Så svært, at formanden for Dansk Blindesamfund måtte slippe 100.000 kroner til et lobbyfirma for at komme igennem.

Dansk Blindesamfund betalte 100.000 kroner for at trænge igennem til politikerne om et nationalt center. (Foto: © Betina Garcia, Scanpix)

Professionelle lobbyister har for stor indflydelseChristiansborg, hvor almindelige mennesker og interesseorganisationer til gengæld får sværere ved at påvirke lovgivningen.

Sådan lyder bekymringen fra Radikale Venstre på baggrund af en konkret sag, hvor Dansk Blindesamfund betalte et lobby-firma 100.000 kroner for at trænge igennem til politikerne.

De havde ellers selv i årevis kæmpet for at få politikerne i tale, men da lobbyfirmaet tog telefonen til Christiansborg var der hul igennem og nu har formand Thorkild Olesen fået sit tilsagn om et nationalt center for blinde og svagtsynede:

- Det har længe været et stort ønske, at Danske Handicaporganisationer at få et nationalt center for blinde og svagsynede. Det har vi arbejdet på i en del år, siger formand for både Danske Handicaporganisationer og Dansk Blindesamfund Thorkild Olesen til P1s politiske magasin Slotsholmen.

Men han kom ingen vegne med politikerne. I stedet fik han det råd at betale et lobbybureau for at ringe til politikerne.

- Vi har betalt omkring 100.000 kroner.

Og kort tid efter sagde politikerne ja:

- Der er først kommet skred i sagen efter, at vi har involveret et lobbyfirma i at få fokus på det, fortæller Thorkild Olesen, der er glad for sit nationale center, men bekymret over udviklingen på Christiansborg.

- Nu har vi afsat 100.000 kroner til det formål, så kan vi få opmærksomhed på en sag, mens andre af mine medlemsorganisationer i Danske Handikaporganisationer kan få svært ved det, hvis de ikke har de penge.

Lobbyist: De store påvirker lovgivningen

Ifølge lobbyist Rasmus Jønsson er det ofte nødvendigt med lobbyisternes nære kendskab til politik og beslutningsprocesser på Christiansborg for at få indflydelse. Men han erkender, at det kan give problemer:

- Et af de demokratiske problemer, jeg synes, der kan være, det er, at det er de store, de professionelle, dem der løber med ressourcerne og pengene, der kan påvirke lovgivningen.

Andreas Steenberg fra de Radikale er bekymret over udviklingen:

- Det her eksempel det sådan lidt ”money talks”, at man er nødt til at hyre et firma for at få ting igennem. Det synes jeg er problematisk, sådan skal det ikke være, siger han med baggrund i eksemplet med Dansk Blindesamfund.

Andreas Steenberg foreslår, at folketingspolitikernes kalender friholdes en gang om måneden, så de får bedre mulighed for at tage imod almindelige mennesker, der ønsker at fremlægge en sag. I dag melder mange politikere afbud til den slags møder.

I Dansk Blindesamfund er Thorkild Olesen dog ikke i tvivl om, hvorvidt han vil hyre et lobbyfirma igen:

- Hvis sagen er vigtig nok, så skal jeg det, siger han.