Bock afviser at undskylde for slavefortid: Det giver ingen mening

Det er endnu stærkere, at statsministeren har kaldt Danmarks slavefortid "skamfuld", mener kirke- og kulturministeren.

Kirke- og kulturminister Mette Bock (LA) mener ikke, at det giver mening, at Danmark giver en undskyldning for fortiden som slavenation. (Foto: © ASGER LADEFOGED, Scanpix)

Når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i sin nytårstale fremhæver Danmarks fortid som slavenation som 'skamfuld' er det stærkere end at give en decideret undskyldning.

Sådan lyder det fra kirke- og kulturminister Mette Bock (LA), der dermed ikke vil imødekomme et ønske fra blandt andet interesseorganisationen The African-Caribbean Reparations and Resettlement Alliance på De Vestindiske Øer.

- Jeg synes, det er endnu stærkere, det statsministeren har gjort: Nemlig at sige, at det er skamfuldt. Og det er fordi, at en undskyldning, hvis den skal give mening, skal gives af den, der har begået en brøde.

- Man kan ikke undskylde på andres vegne. Vi lever som efterkommere af en regering, som var der dengang, Danmark begik de handlinger. Men ved at sige, at vi er skamfulde over det, stiller vi os skulder ved skulder med efterkommerne, siger Mette Bock.

Politisk har der i mange år været konsensus om, at der ikke skal gives en undskyldning til efterkommerne af slaverne på De Vestindiske Øer.

Bock: Skoler har en anledning nu

Ifølge Mette Bock er der også langt mere substans i at gøre opmærksom på det triste kapitel i den danske historie, end hvis man gave en officielt undskyldning.

- Vi skal tale med dem (efterkommerne, red.) og fortælle dem om, hvorfor vi føler os skamfulde omkring det. Og vi skal fortælle, at den slags er fuldstændig uacceptabelt. Ikke kun dengang, men i vore dages samfund, siger hun.

I år er det 100 år siden, at Danmark solgte de Vestindiske Øer til USA for 25 millioner dollars udbetalt i guld. I den forbindelse har Kirke- og Kulturministeriet afsat penge til at formidle historien om den danske slavefortid.

- Vor tids børn og unge skal ikke glemme eller lukke øjnene for, at Danmark har nogle sorte kapitler i vores egen historie. Min opfordring til alle lærere på de danske skoler er, at de bruger anledningen her til at få fortalt eleverne om, at sådan har Danmark også været.

- Det er foregået i vores eget land. Og dermed bliver det nutidigt og så giver det mening i forhold til, at det ikke er noget, vi har lagt på en hylde eller ind i et skab. Vi skal se det i øjnene.

Hvad ville der ske ved, at vi sagde undskyld?

- Det giver bare ingen mening. Nogle gange må man stå fast på, at ting skal give mening. Det her handler ikke om symbolpolitik. Det handler om substantielt at se vores egen fortid i øjnene og tale om den. Og det handler om at være i dialog med efterkommerne, siger Mette Bock.

  • FAKTA: SJÆLDNE UNDSKYLDNINGER

  • I 1999 fandt Landsretten, at danske myndigheder handlede retsstridigt ved at tvangsflytte Thules befolkning for at skabe plads til en amerikansk luftbase i 1953. Det undskyldte statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) for skriftligt til Thules befolkning og hele Grønland.

  • I 2005 undskyldte statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) for, at danske myndigheder under besættelsen afviste tyske flygtninge, der søgte tilflugt i Danmark.