Bock har ingen planer om boykot af fodbold-VM: Jeg skal over og heppe på danskerne

- Jeg synes, at man skal prøve at skelne imellem politik og idræt, begrunder kulturministeren sit valg.

Kulturminister Mette Bock (Foto: NIELS AHLMANN OLESEN © Scanpix)

Som følge af en hændelse den 4. marts i Salisbury i England, hvor en tidligere russisk dobbeltagent og hans datter blev angrebet med nervegift, har ministre fra Storbritannien og Island meddelt, at de ikke ønsker at rejse til Rusland og deltage i VM i fodbold.

Og Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) oplyste for en måned siden, at et boykot af kampene kunne blive næste skridt.

Men kulturminister Mette Bock (LA) slår nu fast, at hun foreløbig ikke har nogen planer om at boykotte VM.

- Jeg har tænkt mig, at jeg skal over og heppe på danskerne. Hvor meget eller hvor lidt det bliver, det kan jeg ikke sige på nuværende tidspunkt, men foreløbig ligger det i planerne, at jeg skal afsted.

- Men det er klart, at hvis der bliver truffet beslutninger på EU-niveau eller andre niveauer om, at der skal sanktioneres på den ene eller den anden måde, så vil Danmark lægge sig op ad det, siger hun til DR i forbindelse med Danmarks Idrætsforbunds årsmøde.

Diskuteret i både Danmark og EU

Storbritannien valgte efter nervegiftangrebet at udvise 23 russiske diplomater og aflyse alle topmøder med Rusland. Derudover meddelte flere britiske ministre og kongelige, at de ikke ville deltage ved fodbold-VM, der begynder den 14. juni og varer en måned.

I slutningen af marts foreslog flere udenrigsordførere, at det officielle Danmark burde gå samme vej. Blandt andet de Konservatives udenrigsordfører Naser Khader (K). Han forstår ikke, hvorfor Mette Bock ønsker at deltage.

- Danmark burde stå solidarisk sammen med Storbritannien. Det ville være et stærkt signal at sende til Ruslands præsident Vladimir Putin og vise, at nogle af de ting, han foretager sig, har konsekvenser, siger han og fortsætter:

- Man plejer at sige, at man ikke skal blande politik og sport sammen, men typer som Putin bruger sport politisk. Det er et stort prestigeprojekt for Rusland at lave de store sportsbegivenheder. Det handler ikke om at sige nej til landsholdets deltagelse. Det handler om, at vi ikke skal have officielle repræsentanter til at stå på linje med Putin som tilskuere til VM-kampene, siger han.

Men Mette Bock mener ikke, at det på nuværende tidspunkt er nødvendigt at aflyse turen til Rusland.

- Jeg synes, at man skal prøve at skelne imellem politik og idræt, så langt det overhovedet er muligt. Nogle gange er det meget vanskeligt, og det er det, vi ser i denne situation nu, siger hun.

Der har været sagen med nervegiftangrebet og også flere russiske dopingsager. Ville det ikke være et stærkt signal at sende, hvis de danske ministre valgte at blive hjemme?

- Foreløbig diskuterer vi tingene ikke bare i Danmark, men også på EU-niveau, og den diskussion holder vi indenfor dørene. Men som det ser ud nu, har jeg sat kryds i kalenderen og skal over og se nogle kampe, hvor det danske landshold deltager.

Danmark skal spille sin første kamp mod Peru den 16. juni.

Facebook
Twitter