Bødskov erkender at ny lov vil skjule dagpengetal

Ny offentlighedslov betyder, at beskæftigelsesministeren fremover kan skjule proces om dagpengetal.

Justitsminister Morten Bødskov indrømmer, at ny lov vil skjule dagpengetal.

Havde den endnu ikke vedtagne nye offentlighedslov allerede været gældende, ville danskerne ikke havde kunne få indblik i, hvornår regeringen vidste, at langt flere end forventet ville ryge ud af dagpengesystemet som følge af regeringens halvering af dagpengeperioden.

Et bredt flertal i Folketinget er nemlig parat til at støtte den nye offentlighedslov, som vil lukke adgangen til denne type oplysninger. Det erkender justitsminister Morten Bødskov på et samråd.

Dermed vill beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) have kunnet slippe for ubehagelige spørgsmål om, hvorfor hun først offentliggjorde de nye tal for dagpengemodtagerne i januar, når hun allerede i starten af december fik oplysninger om, at regeringens tal var for lavt.

Der vil ikke være adgang

Men det er naturligt og tilsigtet, at der nu bliver lukket for den slags oplysninger, siger Morten Bødskov:

- Der vil ikke være adgang i sådanne oplysninger efter det nye lovforslag.

- Det er efter min mening helt naturligt, at der er et fortroligt rum, hvor ministre kan få rådgivning af deres embedsmænd, siger Morten Bødskov.

Han mener dog ikke, at den oplysning kan komme som en overraskelse for nogen:

Kritik fra EL

- Man kan være politisk uenig i resultatet. Men man kan ikke sige, at denne retstilstand er ny eller overraskende i forhold til de forskellige udkast til ny offentlighedslov, som er blevet diskuteret i lang tid, siger Morten Bødskov.

Enhedslistens Pernille Skipper kritiserer til gengæld Morten Bødskov og resten af regeringen for at lukke offentlighedens adgang til vigtige oplysninger og formindske muligheden for at kontrollere regeringens arbejde.

- Det virker som om, regeringen har besluttet, at åbenhed er irriterende, når man besidder en regeringspost. Og man har ikke kunnet påpege eksempler, hvor det er problematisk for lovprocessen, at der er åbenhed, siger Pernille Skipper.

Skal foregå fortroligt

Morten Bødskov forsvarer offentlighedens lov med, at ministrene skal have mulighed for at få fortrolig rådgivning fra embedsværket.

Og i modsætning til da den nuværende offentligheds lov blev vedtaget, så har ministrene i dag brug for også at få rådgivning fra embedsmænd i styrelser uden for ministeriet.

Og det skal kunne foregå fortroligt - derfor lukker man muligheden for aktindsigt på det område, siger Morten Bødskov.

/ritzau/