Boeing sagsøger Danmark efter kampfly blev fravalgt

Sagen skyldes manglende udlevering af dokumenter fra udbuddet af nye kampfly.

Boeings model Super Hornet tabte til konkurrenten Lockheed Martins F-35-kampfly. (Foto: handout © Scanpix)

Boeing vil stævne den danske stat, efter at den amerikanske flyproducent blev vraget som producent af Danmarks nye kampfly.

Det bekræfter Boeing i en pressemeddelelse. Det er grundet manglende udlevering af dokumenter fra udbuddet af nye kampfly.

- Boeing har anlagt sag mod Forsvarsministeriet, fordi ministeriet ikke har imødekommet anmodningen om aktindsigt i de dokumenter, som ligger til grund for evalueringen i kampflykonkurrencen, skriver flyproducenten i en pressemeddelse.

Tidligere i dag erfarede Børsen og hjemmesiden Nytkampfly historien.

Boeings model Super Hornet tabte til konkurrenten Lockheed Martins F-35-kampfly, som bliver Danmarks nye kampfly.

Da det stod klart, at Lockheed Martins F-35-fly blev valgt frem for Boeings Super Hornet, oplyste Debbie Rub, vicepræsident i Boeing Global Strike, at flyproducenten var uenig i den danske stats evaluering af flyene.​

- Som vi gjorde opmærksom på ved offentliggørelsen af beslutningen, så mener vi, at ministeriets evaluering af kandidaterne er behæftet med fundamentale fejl og blandt andet giver et forkert indtryk af F/A-18 Super Hornet-kampflyets pris og egenskaber, sagde hun dengang, ifølge Ritzau.

I dagens pressemeddelelse siger Tom Bell, Senior Vice President for Global Sales & Marketing:

- Det er absolut afgørende, at oplysningerne om Super Hornets priser og egenskaber er faktuelt korrekte og præcise.

- Fejlagtige forudsætninger og forkerte konklusioner må ikke stå uimodsagte hen.

Flyproducenten har bedt om aktindsigt i al materiale fra konkurrencen om ordren på kampfly fra den danske stat, men de har kun fået en lille del af papirerne.

-Det er næsten et halvt år siden, vi anmodede om dokumenterne og ministeriet har endnu ikke udleveret den information, som vi er berettiget til at modtage, siger Tom Bell.