Boeing tager indledende skridt til retssag mod Forsvarsministeriet

Flyproducenten Boeing tager nu de indledende skridt, der kan lede til en retssag mod Forsvarsministeriet.

Forsvarsministeriet har valgt kampflyet F-35 Joint Strike Fighter, men udvælgelsesprocessen er ikke gået efter bogen, mener flyproducenten Boeing, der altså blev valgt fra. (Foto: US AIR FORCE © Scanpix)

Flyselskabet Boeing tager nu de indledende skridt til et søgsmål mod det danske forsvarsministerium.

Det skriver det amerikanske flyproducent på sin hjemmeside.

- Danmark fortjener at få fuld indsigt i, om det har været en fair og transparant proces, der blev brugt til at udvælge landets fremtidige kampfly, siger Debbie Rub, vicepresident i Boeing Global Strike i en pressemeddelelse.

Den amerikanske flyproducent søger aktindsigt hos forsvarsministeriet i sagens forløb omkring indkøb af nye kampfly. Det sker for at få adgang til alle materialer vedrørende den omfattende evalueringen af kampflyene og beslutningen om at vælge F-35.

Forsvarsministeriet bekræfter at Boeing kan få aktindsigt helt efter reglerne.

- Jeg hæfter mig ved, at vi har haft en meget grundig og transparent proces forud for det danske kampfly typevalg. Det har ført til en bred politisk aftale. Og det er jo naturligt, at der i forbindelse med en proces som denne kun er det firma, som vinder, som ender med at være tilfredse, siger forsvarsminister Peter Christensen til DR Nyheder.

Da forsvarsministeriet skulle anbefale køb af nye kampfly faldt valget på F35 fra Joint Strike Fighter fra Lockheed Martin.

Altså blev det ikke Boeings F-18 Superhornet-kampfly. En beslutning, som selskabet mener, var et resultat af en fejlagtig evalueringsproces.

Boeing har tidligere gjort indsigelser mod forsvarsministeriets proces, fordi selskabet mente, at ministeriet havde udregnet en alt for høj pris for F-18-kampflyet.

- Som vi sagde, da beslutningen var offentliggjort, tror vi at ministeriets evalueringer var fundamentant fejlagtige og upræcise i forhold til omkostningerne og egenskaberne ved F/A-18 Super Hornet, siger Debbie Rub, vicepræsident i Boeing Global Strike.

Facebook
Twitter