Børn af danske syrienskrigere mister retten til dansk statsborgerskab

Syrienskrigeres børn skal ikke længere have statsborgerskab ifølge ny aftale mellem regeringen og DF.

Regeringen og Dansk Folkeparti vil stramme reglerne for danske syrienskrigere - og deres børn. (Foto: STRINGER/Scanpix 2017) (Foto: © STRINGER, Scanpix)

Hvis en dansk statsborger, der er draget i krig for eksempelvis Islamisk Stat, får et barn i eksempelvis Syrien, får barnet ikke længere dansk statsborgerskab.

Det er resultatet af en aftale indgået mellem Dansk Folkeparti og regeringen.

Som reglerne er nu, har børn af en syrienskriger med dansk statsborgerskab automatisk kunnet få statsborgerskab.

Men det skal være slut, siger udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V).

- De er født af forældre, der har vendt Danmark ryggen, og derfor skal de ikke tilhøre Danmark, siger hun.

Dansk Folkepartis indfødsretsordfører, Christian Langballe, glæder sig over aftalen, som opfylder et ønske, Dansk Folkeparti har haft længe.

- De er født dernede, de har aldrig kendt Danmark, de har ingen tilknytning til Danmark, og så skal vi jo lige huske på, at det er forældrene, der har valgt at tage ned i krigszonen for at kæmpe for Islamisk Stat. Og det må de jo så tage konsekvensen af, siger indfødsretsordføreren.

Det bliver lettere at tage statsborgerskabet fra Syrienskrigere

Reglerne om at syrienskrigernes børn mister retten til det danske statsborgerskab er ikke eneste stramning fra regeringen og støttepartiet Dansk Folkeparti.

Fremover bliver det nemlig muligt at fratage syrienskrigere det danske statsborgerskab administrativt – altså uden at en domstol skal involveres i det.

Det gælder dog kun for syrienskrigere, der har dobbelt statsborgerskab. Som udgangspunkt vil fratagelsen af det danske statsborgerskab kunne ske administrativt, mens syrienskrigeren endnu opholder sig i eksempelvis Syrien eller Irak.

Det er vigtigt, siger indfødsretsordfører Christian Langballe.

- Vi vil ikke have dem hjem igen. Vi vil aldrig have dem hjem igen, hvis vi kan blive fri, siger ordføreren og fortsætter.

- Vi har jo set hjemvendte syrienskrigere eksempelvis vende tilbage til Frankrig. Her begik de det her forfærdelige terrorangreb på blandt andet spillestedet Bataclan og likviderede 129 mennesker.

- Det er sådan nogle overvejelser, vi har, og derfor må det være nu, vi fratager dem deres statsborgerskab in absentia. Sådan beskytter vi Danmark, og så må de blive dernede, siger Christian Langballe.

Socialdemokratiet har tidligere foreslået lignende stramninger, ligesom det også diskuteres i andre EU-lande.

Støjberg: Vi holder os inden for rammerne af konventionerne

Inger Støjberg noterer sig, at det vil gøre det lettere at fratage statsborgerskabet for en del af de danske syrienskrigere.

- Ærligt talt så er der ingen grund til, at de skal til Danmark for at køre hele møllen igennem, hvis de har et andet statsborgerskab. De er uønskede i Danmark, og sådan må det så være, siger hun.

Er du sikker på, at det her er inden for konventionernes rammer?

- Jeg er fuldstændig sikker på, at det her er inden for konventionens rammer, siger Inger Støjberg.

Selv om Dansk Folkeparti og regeringen har flertal i dag, kan de ikke nå at vedtage aftalen om syrienskrigerne på denne side af et valg – derfor afhænger stramningerne af, at der er flertal for aftalen også på den anden side af valget.