Børnecheck til EU-børn udgør under en procent

Venstre mener ikke, at det er beløbets størrelse, men princippet der er afgørende.

Det handler ikke om beløbets størrelse, men princippet, siger Ellen Trane Nørby, Venstres politiske ordfører. (© Colourbox)

Selvom udbetalingen af børnepenge er fordoblet til EU-borgeres børn, der bor udenfor Danmark, udgør beløbet under en procent af den samlede udbetalte børneydelse.

Skatteminister, Morten Østergaards, (R) lovforslag om at give EU-borgere ret til børnechecken fra første arbejdsdag i Danmark har genoplivet debatten om retten til børnecheck.

Har en polak, der arbejder i Danmark ret til at sende en børnecheck hjem til sin datter i Warszawa? Og skal han optjene retten til at modtage børnechecken eller må han få den fra første dag kan opholder sig og arbejder i Danmark? Det er det helt centrale spørgsmål, som politikerne drøfter, når de skal tage stilling til forslaget.

For siden sommeren 2013 har princippet om at EU-borgere skal optjene retten til at modtage børneydelse været annulleret. To afgørelser fra EU-domstolen fik nemlig EU-Kommissionen til at erklære de danske regler EU-stridige. Og så måtte EU-borgerne godt få børnecheck uden at optjene retten.

Regeringen har vurderet at det vil koste 15 millioner ekstra i 2014, at 1.900 EU-borgere bliver løst af optjeningsordningen. Et beløb der skal lægges oveni de 95 millioner kroner, som udgjorde udgiften til børnecheck til børn af EU-borgere i 2012. Et beløb, der i øvrigt trods optjeningsprincippet steg fra 85 millioner kroner i 2011, hvor der ingen begrænsning var, til 95 millioner kroner i 2012, hvor begrænsningen trådte i kraft.

V: Ikke rimeligt

Årligt bruger staten i alt cirka 16 milliarder kroner på at udbetale en børnecheck til alle børn i Danmark. Det samlede beløb til børn af EU-borgere udgør altså i 2012 mindre end en procent af det samlede regnskab. Helt præcis 0,6 procent.

Selvom beløbet udgør en lille del af det samlede, mener Venstre, at det er et problem.

- Det er ikke det der handler om, det er ret og pligter, ellers hænger velfærdssamfundet ikke sammen.

- Hvis man betaler skat og bygger sin tilværelse op i Danmark, så er det ok, men er man sæsonarbejder, så er det ikke rimeligt, siger Ellen Trane Nørby, Venstres politiske ordfører.

Skatteminister Morten Østergaard mener, at de borgerlige overdriver problemet.

- I disse dage får de borgerlige det til at lyde som om, at det her vil slå bunden ud af statskassen, og at udlændinge nu kan vælte ind over grænsen i en strøm af social turisme. Men det er jo langt fra tilfældet.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk