Børnehjemsbarn leverer Frederiksens Godhavns-undskyldning tilbage

Efter statsministerens nytårstale har undskyldningen mistet sin værdi for Bitten Vivi Jensen.

Bitten Vivi Jensen har sendt sin undskyldning fra Mette Frederiksen retur. (Foto: © Thomas Vestergård Sørensen)

- Undskyld for den uret, der er gjort imod jer og jeres kære. For dem, der er her, for dem, der var, og for dem, der også følger efter. På vegne af Danmark, undskyld.

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen i august, da hun under stor mediebevågenhed gav en officiel undskyldning til Godhavnsdrengene og alle de børn, der var på børnehjem underlagt statsligt tilsyn i perioden 1945-1976.

Men nu føler tidligere børnehjemsbarn Bitten Vivi Jensen, at undskyldningen har mistet sin værdi.

- Jeg synes ikke, at den var noget værd, siger hun til DR2-programmet Makulator.

Den 2. januar skrev hun på sin Facebook-profil:

- Efter børne- og ikke voksenminister Mette Frederiksens nytårstale vil jeg gerne tilbagelevere hendes undskyldning givet til mig som tidligere børnehjemsbarn på Marienborg.

Statusopdatering på Facebook d. 2. januar 2020, Bitten Vivi Jensen.

For Bitten Vivi Jensen, der er tidligere ergoterapeut, har Mette Frederiksens undskyldning mistet sin værdi, fordi det kom frem i nytårstalen, at den socialdemokratiske regering ønsker, at flere udsatte børn skal fjernes fra deres familier, også selvom det er ved tvang. Og det gjorde Bitten Vivi Jensen vred og ked af det:

- Jeg blev stiktosset. Hun aner ikke, hvad hun taler om. På hvilken baggrund eller grundlag vil hun gøre det?

Fordi de statslige tilsyn på børnehjemmene - heriblandt børnehjemmet Godhavn - ikke fungerede, oplevede mange af børnehjemsbørnene dengang grove overgreb såsom tæsk og seksuelt misbrug, mens de var i det offentliges varetægt.

Bitten Vivi Jensen var ikke på Godhavn, men i stedet på et andet børnehjem i 1950'erne. Derfor var hun også med på Marienborg, da statsministeren gav den længe ventede officielle undskyldning.

Savner evidens for flere anbringelser

Det er ikke, fordi hun er helt i mod at anbringe børn. Det kan sagtens være den sidste udvej, mener hun. Men hun synes, at beslutninger om at anbringe børn og splitte familier ad i dag sker på et alt for lemfældigt grundlag. Og derfor er hun imod statsministerens mål om at anbringe flere.

Derudover savner hun belæg fra de socialdemokratiske politikere for, at flere anbringelser og bortadoptioner er en god idé:

- Hvad baserer I jeres ønsker om tvangsanbringelser på? Er der evidens, eller er det bare noget mavefornemmelse? For det synes jeg ikke, vi kan bruge til så meget. Vi må have evidens for de beslutninger, vi tager.

Den i hendes øjne manglende evidens kan have en ubehagelig konsekvens, mener hun.

- Vi risikerer, at så skal Astrid Krag og Mette Frederiksens efterfølgere give en ny undskyldning for det lort, de to har lavet.

'Det var helvede på jord'

Som 1-årig blev Bitten Vivi Jensen fjernet fra sin dengang 23-årige mor og anbragt på Børnesanatoriet Vintersbølle i Vordingborg. Det var i 1953.

Bitten Vivi Jensen på Børnesanatoriet Vintersbølle, Vordingborg. (Foto: © PRIVATFOTO)

Moren var tjenestepige og var ifølge Bitten Vivi Jensen derfor fattig. Hun havde desuden et dårligt helbred, og familien havde ikke rigtigt et sted at bo.

Men Bitten Vivi Jensen ved ikke, om det var derfor, at hun blev fjernet fra sin mor. Hun ved heller ikke, om der var tale om en frivillig anbringelse, eller om den var tvungen.

Fordi hun var ganske lille, husker hun ikke så meget fra børnehjemmet. Men det var ikke en rar tid. Det mærker man tydeligt, når hun skal fortælle om den.

- Jeg bliver meget bevæget, når jeg taler om det. Det var helvede på jord, siger hun.

Efter at have trukket vejret dybt ned i lungerne, fortsætter hun:

- Min mor var også ulykkelig over det. Man kommer sig aldrig over det.

Efter tre et halvt år på børnehjemmet kom hun tilbage til sin mor.

Undskyldningen på Marienborg

Og det var da også en form for plaster på såret at modtage invitationen til at modtage statsministerens undskyldning på Marienborg i sommer.

- Det var en meget smuk ceremoni, siger Bitten Vivi Jensen, der var glad for, at staten endelig sagde undskyld for, at den havde svigtet børnehjemsbørn som hende.

Den officielle invitation til arrangementet, hvor Mette Frederiksen sagde undskyld. Stilet til Bitten Vivi Jensen. (Foto: © PRIVATFOTO)

Hun accepterede undskyldningen, men det ændrede sig, da hun så statsministerens nytårstale.

Det var især enkelte sætninger i talen, der faldt Bitten Vivi Jensen for brystet:

- Flere udsatte børn skal have et nyt hjem. Tidligere end i dag.

Senere i talen sagde Mette Frederiksen:

- Flere udsatte børn (bør, red.) også bortadopteres.

Da Bitten Vivi Jensen hørte det, gjorde hun kort proces.

- Det medførte, at jeg sendte min undskyldning tilbage og skrev, hvorfor jeg ikke ville have den. For jeg mener, at Mette Frederiksen er ved at indføre tilstande som i 50'erne: Ingen socialpolitik, flere anbringelser.

- Jeg er tidligere socialdemokrat, men det er jeg ved Gud ikke mere!

Minister: Ærgerligt, for hun har fortjent undskyldning

DR har forsøgt at få statsminister Mette Frederiksen til at forholde sig til, at Bitten Vivi Jensen har afleveret Godhavnsundskyldningen tilbage. Men statsministeren vil ikke kommentere sagen og henviser i stedet til social- og indenrigsminister Astrid Krag.

- Jeg er ærgerlig over, at hun leverer undskyldningen tilbage, for hun har, ligesom de andre tidligere børnehjemsbørn, fortjent den undskyldning, som de fik af Mette Frederiksen, siger Astrid Krag efter ministerens optræden i TV-programmet Makulator.

Til Bitten Vivi Jensen og andre kritikeres efterlysning af evidens for, at flere tvangsanbringelser er en god idé, siger Astrid Krag i Makulator:

- Vi træffer jo på mange områder politiske beslutninger, uden at der er forskningsmæssigt tykt belæg for det ene eller det andet.

Se hele interviewet med Astrid Krag om Socialdemokratiets mål om at anbringe flere børn: Makulator med Tine Gøtzsche - virker tvang, når man skal anbringe børn, Astrid Krag?