Børneminister om minimumstal for pædagoger: Det bliver for dyrt og for rigidt

Mai Mercado (K) afviser radikalt forslag om minimumsnormeringer.

De Radikale foreslår, at der skal kræves, at der er mindst to pædagoger og én voksen per 19 børnehavebørn. (Foto: Claus bech © Scanpix)

Det skal være et lovkrav, at alle landets daginstitutioner har mindst to pædagoger og en medhjælper til 10 vuggestuebørn eller det samme til 19 børnehavebørn.

Det foreslår De Radikale med opbakning fra SF, Enhedslisten og Alternativet, men børne- og socialminister Mai Mercado (K) er ikke glad for idéen.

- Jamen det koster en formue at indføre minimumsnormeringer, og det vil være en rigid form for regulering. Jeg vil hellere gå andre veje og se på, hvordan kan vi skabe mere tid mellem pædagoger og børn, siger den konservative minister og uddyber:

- Med minimumsnormeringer skal der være et bestemt antal pædagoger i alle minutterne af åbningtiden, og jeg tror ikke på, at det er den bedste anvendelse, fordi der er jo forskel på sådan en dag. Dels på hvor travlt, man har, og hvilket pædagogisk arbejde, man laver med børnene.

Ministeren sender samtidig en stikpille til oppositionen. For hvis minimumsnormeringer er en god idé, hvorfor indførte De Radikale dem ikke, da de sad i regering?

- Den eneste grund til, at hverken De Radikale og SF ikke gør det, når de selv sidder i regering, er, at det simpelthen er alt, alt for dyrt, og det står ikke mål med det udbytte, man får ud af det, siger Mai Mercado.

En halv milliard skal løfte dagtilbud

Regeringen har varslet 580 millioner kroner til en styrkelse af dagtilbud. Og selvom minister Mercado endnu ikke har fremlagt sin plan, afviser hun på forhånd at minimumsnormeringer kommer med.

- Jeg glæder mig meget til at høre, hvad partierne præsenterer, og også til at præsentere et udspil, men jeg kan allerede nu sige, at minimumsnormeringer ikke kommer til at indgå, siger hun.

Hun er mere åben over for et andet radikalt forslag om at styrke efteruddannelsen.

- Jeg er altid villig til at diskutere kompetenceløft, også på pædagogområdet. Det er vigtigt, at det er velkvalificeret personale, vi har i vores dagtilbud, siger børne- og socialminister Mai Mercado.