Børnenes talerør: Mette Frederiksen, du pynter dig med lånte fjer

Manglende løfter om at afskaffe kontanthjælpsloft og integrationsydelse får nu flere børneorganisationer til at kritisere statsministerkandidaten.

Det var fra talerstolen på den socialdemokratiske kongres i september, at Mette Frederiksen bekendtgjorde at hun ville være børnenes statsminister: - Lad os rulle den røde løber ud for de børn, der har det allersværest! Jeg har et mål. Vi har et mål. Danmark skal være verdens bedste sted at være barn. Jeg vil være børnenes statsminister. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Socialdemokratiets statsministerkandidat, Mette Frederiksen, pynter sig med lånte fjer, når hun siger, at hun vil være børnenes statsminister. Det mener organisationen Børns Vilkår.

- Børnenes statsminister er en meget ædel titel. Jeg synes ikke, at den er helt retvisende i forhold til Mette Frederiksen, siger direktør Rasmus Kjeldahl.

Det var på Socialdemokratiets kongres i september - og på forsiden af en valgbrochure, der er blevet husstandsomdelt til flere hundrede tusinde danskere, at Mette Frederiksen bekendtgjorde: - Jeg vil være børnenes statsminister.

Screenshot fra Socialdemokratiets pjece.

Både Børns Vilkår, Red Barnet og Mødrehjælpen roser Mette Frederiksen for hendes ambition om at ville være børnenes statsminister.

Men de efterlyser især, at den socialdemokratiske statsministerkandidat inden det kommende folketingsvalg fremlægger en plan for, hvordan hun vil nedbringe antallet af fattige børn i Danmark.

- Jeg kritiserer Mette Frederiksen for, at hun ikke lægger en plan frem. Hvis Mette Frederiksen vil være børnenes statsminister, så er hun nødt til at fortælle, hvordan hun vil nedbringe antallet af fattige børn. Det skylder hun de fattige familier, og det synes jeg faktisk også, at hun skylder vælgerne, siger Ninna Thomsen, der er direktør i Mødrehjælpen.

Børns Vilkår mener foreløbig, at der flere ord end reel handling fra Mette Frederiksens side.

- Jeg synes, at Mette Frederiksen pynter sig med nogle lånte fjer. Der mangler i hvert fald nogle fjer, før hun kan kalde sig børnenes statsminister. Der er brug for nogle udspil på nogle meget vigtige områder, før hun i vores øjne er fuldt ud berettiget til den titel, siger Rasmus Kjeldahl.

Læs hele Mette Frederiksens svar på kritikken herunder:

Flere problematiske områder

Ifølge Børns Vilkår er der flere konkrete områder, hvor Mette Frederiksen ikke lever op til at være børnenes beskytter. Først og fremmest handler det om, at Mette Frederiksen indtil videre har fredet det omstridte kontanthjælpsloft og de lave ydelser for folk på integrationsydelse.

Socialdemokratiets statsministerkandidat fastslog tidligere på året klart, at selv om hun skulle vinde det kommende folketingsvalg, så vil hun først lade en såkaldt ydelseskommission se på reglerne, inden hun vil tage stilling.

Så længe integrationsydelsen eksisterer lægger Socialdemokratiet op til at supplere med en såkaldt børnepakke, der har til formål at afbøde konsekvenserne for børnene.

Samtidig skuffer det Børns Vilkår, at Mette Frederiksen ikke vil love at forbedre forholdene for asylbørnene på Sjælsmark, som ifølge organisationen lever under ’forfærdelige kår’.

Og endelig har Socialdemokratiet indgået en aftale med regeringen og Dansk Folkeparti om en strammere kurs over for unge kriminelle.

Ifølge Børns Vilkår er den aftale ’et afgørende brud med en social indsats, der virker’, når man lægger op til, at stille 10-årige, der begår kriminalitet, foran et ungdomskriminalitetsnævn.

- Mette Frederiksen har nogle pletter på den titel. Man kan kun blive børnenes statsminister, hvis man gennem de handlinger, man rent faktisk gør som politiker, forbedrer situationen for de børn, der har det svært herhjemme, siger Rasmus Kjeldahl.

Den socialdemokratiske statsministerkandidat affejer dog kritikken og fortæller, at der er under hendes ledelse vil være et særligt fokus på børns forhold og vilkår.

- Jeg synes, at det er en fejlagtig kritik. For det afgørende må være, om vi i Danmark får en statsminister, som har tænkt sig at gøre noget ved børnefattigdommen eller ej, siger Mette Frederiksen.

Færre fattige børn

Både Børns Vilkår og Mødrehjælpen mener, at det er helt centralt, at man afskaffer kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen, hvis man skal nedbringe antallet af fattige børn i Danmark.

- Når man satser på at erobre statsministerposten og samtidig har en ambition om at være børnenes statsminister, så er det blandt andet centralt at afskaffe fattigdomsydelserne, siger direktør i Mødrehjælpen Ninna Thomsen.

Red Barnets generalsekretær, Jonas Keiding Lindholm, understreger at det er fantastisk positivt, at der for nok første gang nogensinde er en statsministerkandidat, der slår sig op på at ville være børnenes statsminister.

Han ærgrer sig dog samtidig over, at Mette Frederiksen ikke vil love at afskaffe de to ydelser.

- De 64.500 børn, som i dag vokser op i fattigdom, kan ikke spises af med en ydelseskommission. De har akutte behov for at opleve forbedringer i deres liv, siger Jonas Keiding Lindholm.

Senest kom det i sidste uge frem, at antallet af fattige børn i Danmark steg med 12.000 i 2017, så der i dag er 64.500 fattige børn i landet. Det viste en rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der med hjælp fra Danmarks Statistik har målt antallet af familier, der lever under fattigdomsgrænsen.

Børns Vilkår: Kommissioner kan være syltekrukker

Red Barnets generalsekretær siger, at det 'vil være vanskeligt at kalde sig børnenes statsminister, hvis man ikke tager hånd om det helt konkrete problem, som fattige børn i Danmark har.'

- Mette Frederiksen har skabt nogle store forventninger med at ville være børnenes statsminister. Men det skal følges op af handling, og det mangler vi at se.

De tre børneorganisationer mener ikke, det er tilstrækkeligt, at Socialdemokratiet vil finde penge til en såkaldt børnepakke, hvor der skal være råd til blandt andet flyverdragter til de fattigste børn, i den tid en ekspertkommission skal granske spørgsmålet om kontanthjælpsloft og integrationsydelse.

- Kommissioner har det med at blive syltekrukker. Jeg synes, der er brug for et meget mere hurtigt og kontant svar på det spørgsmål, siger Rasmus Kjeldahl.

Ifølge Mette Frederiksen er en ydelseskommission dog det rigtige skridt, hvis man skal belyse hele problemet med fattigdom.

- Det, jeg lover, er at gøre noget ved børnefattigdom, og så har vi behov for at diskutere med hinanden, hvordan vi gør det bedst. Og jeg synes, at der er behov for at få nogle flere nuancer i den her diskussion, siger Mette Frederiksen, der blandt andet peger på høj husleje og gæld som andre årsager, der er med til at fastholde familier i fattigdom.

Facebook
Twitter