Børneorganisationer oprørte over Mette Frederiksen: Manglende hjælp rammer fattige børnefamilier hårdt

De fattigste børnefamilier har ikke fået den nødvendige hjælp til at klare de store prisstigninger, lyder kritik fra børneorganisationer.

35-årige Anette Pedersen bruger rollator på grund af smerter i kroppen. Foto: DR (Foto: Asger Ellekrog © DR)

- Der er mange ting, min søn gerne vil, men det kan vi bare ikke.

Sådan lyder det fra 35-årige Anette Pedersen, der tydeligt mærker, at inflationen er på sit højeste niveau i næsten 40 år - i august var den oppe på 8,9 procent ifølge tal fra Danmarks Statistik. Og det påvirker blandt andet prisen på energi, fødevarer og transport.

Anette Pedersen er aldrig kommet sig over en bilulykke i 2006 og er derfor på 16. år på kontanthjælp. Hun bor i en almen bolig i Høje-Taastrup sammen med sin søn på syv år.

Når alle regningerne er betalt, er der ikke meget tilbage, oplever hun.

- På en god måned er der 1.000 kroner til mad - på de dårlige måneder er det 400 kroner, lyder det fra Anette Pedersen.

Hun har gennem årene været i en række arbejdsprøvninger, men kroppen har svært ved at følge med.

- Jeg vil gerne ud på arbejdsmarkedet, men jeg har rent fysisk ikke mulighed for det, siger hun.

Derfor lever hun af kontanthjælp og forskellige børnetilskud.

- Maden i madpakken er fra madspildsprogrammer, og det meste af sønnens tøj er genbrugstøj, siger Anette Pedersen.

Klandrer statsministeren

Anette Pedersen og hendes søn er ikke de eneste, der i øjeblikket er pressede af de stigende priser på alt fra el til oksefars.

For de fattigste børnefamilier i Danmark er situationen ifølge tre børneorganisationer særlig alvorlig, fordi der ikke fra regeringens side er lavet økonomiske hjælpepakker målrettet dem - i modsætning til blandt andet nogle ældre.

Og dermed har statsminister Mette Frederiksen (S) svigtet de fattigste børnefamilier i Danmark, mener både Red Barnet, Mødrehjælpen og Børns Vilkår.

- De fattigste børnefamilier har slet ikke været tilgodeset, når vi taler om høj inflation og astronomiske energipriser. Vi er meget bekymrede for børnene i de familier, siger direktør i Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl til DR Nyheder.

Samme melding kommer fra Red Barnet.

- Alle mennesker er jo påvirkede af inflationen og stigende energipriser, men der er altså bare nogle børnefamilier i Danmark, som i forvejen havde ualmindeligt svært ved at få pengene til at slå til.

- De er slået fuldstændig omkuld nu, og det er børnene, det går ud over. Det er da uacceptabelt, siger Johanne Schmidt-Nielsen, der er generalsekretær i Red Barnet.

Hun kritiserer, at Mette Frederiksen ikke har målrettet økonomiske hjælpepakker til de fattigste børnefamilier.

- De familier og de børn har fået det endnu sværere nu, hvor det er blevet så dyrt at købe ind og så dyrt at betale varme- og elregning. Det må statsministeren da gøre noget ved, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Også Ninna Thomsen, direktør i Mødrehjælpen, retter kritikken mod regeringen.

- Jeg forstår dybest set ikke, hvorfor man ikke fra Socialdemokratiet og støttepartiernes side har sagt, at inflationshjælpen selvfølgelig skal gå til fattigste børnefamilier i Danmark. Det synes jeg, at man skylder, når man kalder sig børnenes statsminister.

Regeringen: Vi har hjulpet

Statsminister Mette Frederiksen (S) ønsker ikke at stille op til interview. Hun henviser til social- og ældreminister Astrid Krag (S), som afviser kritikken.

Social- og ældreminister Astrid Krag (S). Arkivfoto (Foto: Philip Davali © Ritzau Scanpix)

Hun fremhæver, at regeringen løbende har lavet en stribe tiltag som hjælp mod de stigende priser, der også kommer fattige børnefamilier til gavn.

- Den varmecheck, der er kommet, loftet over huslejen og nu senest den tryghed, der bliver skabt over energiregningen, så man kan planlægge sit budget, det er jo klart noget, der kan skabe ro hos de børnefamilier, hvor økonomien er mest klemt, siger Astrid Krag.

Op mod 400.000 danskere har modtaget varmechecken, og nogle ældre kan se frem til at få en check på i alt 5.000 kroner. Dertil kan kommuner søge penge i en pulje på 100 millioner kroner, der blandt andet kan bruges til at hælpe kontanthjælpsmodtagere med enkeltydelser.

Hvorfor har det været vigtigere for jer at give et kontant beløb til de ældre, som modtager ældrecheck, end til de fattigste børnefamilier?

- Når du er folkepensionist og kun har din folkepension, så er det klart, at når du skal betale mere i supermarkedet for at fylde kurven op med de basale fødevarer, så presser det også på folkepensionen.

Presser det ikke også de fattigste børnefamilier?

- Vi har kunnet se i denne regerings tid, at færre børn vokser op med mor og far på kontanthjælp og udenfor arbejdsmarkedet.

- Og der er god brug for arbejdskraft på vores arbejdsmarked, så der er mulighed for, at forældre i de familier, der er pressede, kan træde ind på arbejdsmarkedet og få flere penge mellem hænderne, siger Astrid Krag.

Organisationer kræver hjælp nu

Hos Mødrehjælpen oplever man i hjælpearbejdet, at de fattigste børnefamilier har svært ved at få det til at hænge sammen.

- Vores rådgivere fortæller, at hvor det i efteråret sidste år handlede om, at man ikke havde råd til at sende sine børn til spejder og holde juleaften, så står vi i en krise lige nu, hvor familierne oplever ikke have råd til mad, lyder det fra Ninna Thomsen, direktør i Mødrehjælpen.

Den opfattelse deler Johanne Schmidt-Nielsen, der er generalsekretær i Red Barnet.

- Forældrene er simpelthen bekymrede, og det smitter af på børnene, som går rundt med en knude i maven, og sådan skal det ikke være i Danmark.

Derfor mener landets største børneorganisationer, at regeringen bliver nødt til at målrette økonomisk hjælpe specifikt til de fattigste børnefamilier.

- Regeringen bør så hurtigt som overhovedet muligt lave et akut løft, men også et permanent løft, for de her børnefamilier levede jo i forvejen i fattigdom, siger Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær i Red Barnet.

Da regeringen fremlagde sit finanslovsforslag, lagde den op til at afsætte to milliarder kroner i inflationshjælp til de danskere, der er hårdt ramt af de høje prisstigninger. Regeringen har ikke sagt, hvilke grupper der skal tilgodeses med de penge.

- De to milliarder skal bruges til at hjælpe de fattigste børnefamilier, siger direktøren i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl.

Astrid Krag vil dog ikke love, at de to miliarder kroner bliver målrettet de fattigste børnefamilier.

- Jeg skal ikke stå her og forhåndsdisponere, men jeg er bare glad for, at man har set, at der er nogle midler til inflationshjælp, siger hun.

På onsdagens pressemøde præsenterede regeringen et yderligere tiltag for at komme pressede danskere i møde - at det skal være muligt at indefryse en del af energiregningen og afdrage over tid.

Det tiltag vækker dog ikke begejstring.

For selvom Mødrehjælpen er positive overfor, at regeringen anerkender, at de fattigste børnefamilier er økonomisk pressede, så mener de, at tiltaget 'svarer til at tisse i bukserne for at holde varmen.'

- De fattigste børnefamiliers økonomi er helt i bund, og de har brug for direkte, målrettet og konkret inflationshjælp for at klare sig nogenlunde igennem inflationskrisen. Ikke flere lån og afdragsordninger, lyder det fra Ninna Thomsen, direktør i Mødrehjælpen.