Børns Vilkår om 2020: Regeringen mangler visioner

Regeringens mål er ikke alene uambitiøse. De er også ekskluderende over for anbragte børn, siger Børns Vilkår

At sætte mål uden at afsætte penge batter ikke meget, mener direktør i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl. (© Børns Vilkår)

Skal flere anbragte børn og unge have en ungdomsuddannelse, skal der ambitioner og penge på bordet.

Børns Vilkår vender tommelfingeren nedad over for regeringens nye 2020 plan, som blandt andet har et mål om, at halvdelen af alle anbragte børn skal have en ungdomsuddannelse, når de fylder 25 år.

- Det virker nærmest ekskluderende, når målet for alle andre er 95 procent. Hvad skal der ske med den halvdel af de anbragte børn, som ingen ungdomsuddannelse får, siger direktør i Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl til Ritzau.

- Det er visionsløst og uambitiøst. Målet må være at sidestille de udsatte børn med alle andre børn, siger han.

Kommune har færre penge til anbragte børn

Planen Alle skal med præsenteres senere torsdag, men ifølge Ritzaus oplysninger lægger regeringen ikke op til at øge bevillingerne for at indfri det nye mål.

Og dermed bliver det svært at forbedre vilkårene for anbragte børn og unge, mener Børns Vilkår.

- De seneste år har kommunerne brugt færre penge på anbragte børn, og derfor virker det ikke særlig ambitiøst, når regeringen nu sætter et nyt mål uden at afsætte penge. Det kommer jo ikke ved tankens kraft alene, siger Rasmus Kjeldahl.

V: Regeringen stigmatiserer udsatte

Også Venstres socialordfører, Eyvind Vesselbo, finder målsætningerne uambitiøse.

- Det lyder måske flot i offentligheden, at man siger, at man vil gøre noget for den ene og den anden og den tredje gruppe, siger han.

- Men de mål, de sætter, de er meget, meget lidt ambitiøse. Samtidig stigmatiserer man udsatte børn og unge, for hvorfor skal kun halvdelen af dem have en ungdomsuddannelse, siger Eyvind Vesselbo til Ritzau.

Konservative er ikke imponerede

Heller ikke De Konservatives socialordfører, Benedikte Kiær, er imponeret over regeringens sociale 2020-plan, hvor hun har svært ved at få øje på noget epokegørende nyt.

- Der må være rigtig meget genbrug, når der ikke følger ekstra penge med. I forhold til hjemløsestrategien og uddannelsesmål for anbragte børn er regeringens 2020-plan væsentlig mindre ambitiøs end den tidligere regering, siger hun i en kommentar.

/ritzau/