Børns Vilkår om undskyldning til Godhavnsdrengene: 'Det får enorm betydning'

Statsministeren giver i dag flere tidligere børnehjemsbørn en officiel undskyldning.

Godhavnsdrengene Poul-Erik Rasmussen og Arne Roel Jørgensen får sammen med flere andre tidligere børnehjemsbørn i dag en officiel undskyldning fra statsminister Mette Frederiksen (S). (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Når statsminister Mette Frederiksen (S) senere i dag giver Godhavnsdrengene en officiel undskyldning, får det en enorm betydning.

Det siger direktør for Børns Vilkår Rasmus Kjeldahl til P1 Morgen.

- Vi ved fra vores arbejde med andre omsorgssvigtede, som er blevet svigtet af myndighederne, at oprejsningen og anerkendelsen af, at det var nogen andre, der svigtede, kan have en terapeutisk effekt, som gør, at man kan lægge det endeligt bag sig og komme videre i sit liv. Og i det her tilfælde har det jo varet alt for længe, men det er godt, at det kommer, siger han.

- Ofte betyder det mere end det her med at få erstatning.

Hør hele interviewet med Rasmus Kjeldahl i P1 Morgen. Indslaget begynder omkring 42 minutter inde i programmet.

Får dusinvis af henvendelser

Rasmus Kjeldahl forklarer, at mange ofre for omsorgssvigt vender skylden indad og bebrejder dem selv for de overgreb, de har oplevet.

- Den skyld, som kan virke helt irrationel på os andre, har man gået med i så mange år. Der har man altså brug for, at samfundet anerkender, at det ikke var din skyld, siger han.

Børns Vilkår har siden 2012 hjulpet omsorgssvigtede i sager mod de myndigheder, som har svigtet dem.

Siden projektet startede har organisationen fået 340 henvendelser og alene i år 44 nye henvendelser. Og Rasmus Kjeldahl føler sig overbevist om, at den store opmærksomhed, som omgiver dagens officielle undskyldning, vil kaste flere henvendelser af sig.

- Hver gang det her er i medierne – og det tænker jeg også vil ske i dag – får vi dusinvis af nye henvendelser. Så vi tror, der er rigtig mange derude, som har problemer af den ene eller anden art med myndighedssvigt.

Undskyldningen bliver givet på Marienborg, statsministerens embedsbolig, mellem 13 og 15.

Her vil Mette Frederiksen undskylde for statens mangelfulde tilsyn med en række børnehjem i perioden fra 1946 til 1976. Det er både Godhavnsdrengene og andre børnehjemsbørn, der var anbragt i samme periode og udsat for overgreb og svigt, der får undskyldningen.

Det er endnu uklart præcis, hvordan formuleringen i undskyldningen lyder, hvilket kan afgørende for børnehjemsbørnenes mulighed for at få en erstatning.

Frederiksen fortrød

Det var under årets folkemøde på Bornholm, at Mette Frederiksen lovede, at Godhavnsdrengene og andre, der havde oplevet myndighedssvigt, skulle have en officiel undskyldning, hvis hun blev statsminister.

Faktisk gjorde hun det klart, at det stod allerøverst på hendes liste over ting, hun ville kaste sig over.

- Hvis nogen spørger mig, hvad det første jeg vil gøre er, hvis jeg bliver statsminister, så er svaret, at jeg på vegne af vores fortid, vores nutid, og vores fremtid, på vegne af os alle sammen vil give dem en officiel undskyldning, lød det fra Mette Frederiksen i juni på Folkemødet.

Mette Frederiksen har også tidligere - da hun sad i opposition - forsøgt at samle flertal for at give Godhavnsdrengene en officiel undskyldning. Det lykkedes ikke, og ved samme lejlighed forklarede Mette Frederiksen, at hun fortrød, at Socialdemokratiet ikke havde undskyldt sidst, partiet sad i regering.

- Jeg mener, at vi begik en fejl som regering ved ikke selv at få det her effekturet. Og jeg har nu muligheden for at rette op på det, både som socialdemokraternes formand og som statsministerkandidat. Og hvis vi ikke får flertal i Folketinget, er det en kamp, vi vil blive ved med at kæmpe, sagde Mette Frederiksen tilbage i 2016.

Opdateret onsdag d. 14. august: Undskyldningen gælder ikke kun børn på de 19 omtalte børnehjem i Godhavnsrapporten, men børn anbragt på børnehjem underlagt statsligt tilsyn i perioden 1946-1976.

Drengene på Godhavn

 • Drengehjemmet Godhavn blev oprettet i 1893 i Tisvildeleje som selvejende institution.

 • Det var typisk unge, der havde mistet deres forældre eller ikke kunne passe skolen, der blev anbragt på Godhavn.

 • Efter dokumentarprogrammet "Drengehjemmet" i 2005 organiserede en række tidligere anbragte fra Godhavn sig i gruppen "Godhavnsdrengene".

 • I 2009 bevilgede Socialministeriet penge til en uvildig undersøgelse af forholdene på en række danske børnehjem, herunder Godhavn.

 • Resultatet var Godhavnsrapporten. Her blev det slået fast, at drengene blev udsat for en række overgreb, herunder systematiske tæsk, lussinger samt seksuelle overgreb.

 • I ti år har flere af de mænd, som var drenge på Godhavn, kæmpet for at få en undskyldning fra staten.

 • I april 2015 frifandt Københavns Byret Socialministeriet. Byretten fandt, at kravet om erstatning var forældet og skulle have været anlagt senest i 1985.

 • Dommen fra byretten blev i november 2017 stadfæstet af Østre Landsret.

 • Socialdemokraterne fremsatte i januar 2017 et beslutningsforslag, der skulle give de tidligere børnehjemsbørn en undskyldning. Der var ikke flertal i Folketinget for forslaget.

 • 28. marts 2017 gentog børne- og socialminister Mai Mercado (K), at regeringens position er, at staten ikke skal give mændene en undskyldning.

 • Folketinget vedtog i februar 2018 en ny lov, der ophæver forældelsesfrister i alle sager om overgreb mod børn.

 • 13. marts 2018 oplyste den tidligere børnehjemsdreng Poul-Erik Rasmussens advokat, Bjørn Elmquist, at Procesbevillingsnævnet havde givet tilladelse til, at sagen kunne komme i Højesteret.

 • Poul-Erik Rasmussen droppede siden sagen på grund af manglende økonomi til at føre den videre.

 • I april 2018 stemte blå blok og DF nej til Enhedslistens forslag om, at Godhavnsdrengene skulle have en officiel undskyldning.

 • I sin tale ved Folkemødet den 14. juni 2019 siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, at hun officielt vil undskylde over for drengene, hvis hun bliver statsminister.

 • Kilde: Ritzau, TV2 Lorry, DR.

Facebook
Twitter