Tema Kontanthjælpsloftet

Boligselskaber: Kontanthjælpsloft har ikke ramt så hårdt

Det er i høj grad lykkedes at afbøde konsekvenserne af kontanthjælpsloftet, vurderer almene boligselskaber.

De almene boligselskaber har fra start advaret mod det, som Venstre under valgkampen havde kaldt 'et moderne kontanthjælpsloft'.

Frygten var, at forslaget ville føre til en voldsom stigning i antallet af udsættelser, men efter et halvt år viser det sig, at antallet af udsættelser ikke er steget.

- Det er rigtig, rigtig glædeligt, siger Bent Madsen, der er direktør for de almene boligers brancheorganisation, BL.

Kontanthjælpsloftet

Blå blok er blevet enige om nye regler for det, som kaldes kontanthjælpsloftet - altså grænsen for, hvor meget folk kan modtage i offentlige ydelser. Mindre ferie, mindre boligstøtte og krav om mindst 225 timers arbejde på et år er blandt de nye regler.

Gå til tema

BL har undersøgt udviklingen i ni midtjyske almene boligorganisationer. Den undersøgelse viser, at der samlet set er sendt 18,9 procent flere rykkere ud til beboerne i perioden.

Men tallet dækker over store variationer. Nogle har faktisk sendt færre rykkere af sted. Bent Madsen vurderer, at den store opmærksomhed, der var, da kontanthjælpsloftet blev indført, er en del af forklaringen.

- Allerede på et tidligt tidspunkt begyndte boligorganisationerne at se på, om det var muligt at lave flyttekæder, så der var nogle, der kunne få en billigere bolig. Og der er sat ekstra turbo på den økonomiske rådgivning, siger han.

I februar viste tal fra Beskæftigelsesministeriet, at antallet af udsættelser ikke var steget i tiden med kontanthjælpsloftet. Men dengang vurderede BL, at det var for tidligt at gøre op.

/ritzau/