Bommert i Justitsministeriet: Glemte at sende Støjbergs sag videre til Kriminalforsorgen

- Hvordan pokker det kan lade sig gøre, lyder den politiske kritik af fejlen i Justitsministeriet.

Inger Støjberg efter den historiske dom i Rigsretten. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Rigsrettens dom over Inger Støjberg lå og samlede støv i flere uger i Justitsministeriet, før den blev sendt videre til Kriminalforsorgen, der skal afklare den konkrete afsoning.

Støjberg blev idømt 60 dages ubetinget fængsel den 13. december. Men sagen blev først sendt videre den 7. januar - altså mere end tre uger senere.

Justitsministeriet havde ganske enkelt ikke styr på paragrafferne og var ikke opmærksomme på, at de havde ansvaret for at ekspedere dommen videre i systemet. Det skete først, da Støjbergs forsvarsadvokat Jonas Christoffersen henvendte sig til ministeriet.

Inger Støjberg har ingen kommentarer til sagen. DR har været i kontakt med Jonas Christoffersen. Han skriver i en sms:

'Jeg kan bekræfte, at Justitsministeriet begik en sagsbehandlingsfejl, der risikerer at trække forløbet i langdrag.'

Det var den blot sjette rigsretssag i danmarkshistorien og den første rigsretssag i mere end 25 år.

Havde ikke styr på loven

Folketingets retsudvalg har tidligere på året fået en fortrolig orientering fra Justitsministeriet om bommerten.

Tirsdag henvendte DR Nyheder sig til ministeriet for at få en kommentar til sagen. Justitsministeriet valgte derefter at hæve fortroligheden og sende en orientering til Retsudvalget i Folketinget.

I en normal straffesag sender Anklagemyndigheden dommen videre til Kriminalforsorgen. Sådan er det ikke i en rigsret.

For her optræder Folketinget som anklager. Og Justitsministeriet har ansvaret for at 'drage omsorg for dommens fuldbyrdelse', som der står i rigsretsloven.

Den lovgivning havde ministeriet ikke styr på. I orienteringen til Folketinget erkender Justitsministeriet, at de ikke var opmærksomme på deres rolle i rigsretssagen.

'Det er da katastrofalt'

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup, kalder fejlen for 'katastrofal'.

- Jeg synes, justitsministeren skylder en undskyldning. Og jeg synes, regeringen skylder et svar på, hvordan pokker det kan lade sig gøre, at en sag, som alle har haft øjne og ører på, sander til i Justitsministeriet. Det er da katastrofalt, siger Peter Skaarup.

Venstres retsordfører, Preben Bang Henriksen, er også forbløffet over, at Justitsministeriet ikke har haft styr på loven.

- Jeg er overrasket over, at der kan ske en fejl i en så profileret sag. Uanset om man hedder Per, Poul eller Inger, skal der være kortest mulig tid mellem domsafsigelsen og afsoningens påbegyndelse, siger han.

Peter Skaarup vil have justitsminister Nick Hækkerup til at placere et ansvar.

- Han bør påtale over for systemet, at det her må ikke ske. Man må simpelthen ikke sidde på en sag, der har så stor betydning for det politiske liv og for den person, det handler om, siger han.

Se rigsretsformand Thomas Rørdam læse dommen op her

'Beklageligt, hvis fejlen går ud over Inger Støjberg'

Spørgsmålet om, hvornår Inger Støjberg skal afsone sin dom, og hvordan det kommer til at foregå, ligger nu hos Kriminalforsorgen.

Jonas Christoffersen håber ikke, at Justitsministeriets bommert betyder, at der går længere tid, før Støjberg kan afsone og dermed komme videre i sit liv.

'Det vil være meget beklageligt, hvis fejlen går ud over Inger Støjberg.' skriver han.

I orienteringen til Folketinget står der, at Kriminalforsorgen kan holde sig inden for den gennemsnitlige sagsbehandlingstid på 97 dage på trods af fejlen i Justitsministeriet.

Det får dog ikke Peter Skaarup til at se på sagen med mildere øjne.

- Jeg synes, regeringen og justitsministeren har et problem her. Den sag burde være ekspederet lige med det samme til gavn for retsbevidstheden i Danmark. Nu sidder der nogle, der tænker: Nå, det var så endnu et benspænd over for Inger Støjberg, siger Peter Skaarup.

Justitsministeriet ønsker ikke at stille op til interview om sagen, men henviser til den redegørelse, der er sendt til Folketinget.

Se Inger Støjberg kommentere dommen: