Bomstærk dansk økonomi giver regeringen en stor udfordring

Det går så godt med økonomien, at regeringen erklærer højkonjunktur. Men det risikerer samtidig at spænde ben for virksomhederne, lyder det.

Finansminister Kristian Jensen (V) betegner den danske økonomi som "bomstærk" og varsler tiltag, der skal øge arbejdsudbuddet. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

- Dansk økonomi er bomstærk.

Sådan lyder den ultrakorte analyse fra finansminister Kristian Jensen (V), der i dag har præsenteret regeringens prognose for dansk økonomi i den såkaldte Økonomisk Redegørelse.

Flere danskere end nogensinde før er i arbejde, og velstanden har aldrig været større, lyder det videre. Med andre ord: Dansk økonomi befinder sig igen i en højkonjunktur.

Væksten i bruttonationalproduktet skønnes at blive 1,9 procent i år og 1,7 procent næste år. Beskæftigelsen ventes at blive løftet med næsten 70.000 personer i løbet af 2018 og 2019.

Siden starten af 2013 er beskæftigelsen vokset med 180.000 personer, og antallet af lønmodtagere har sat rekord. Fremgangen har været størst i hovedstadsområdet og i Østjylland, men alle landsdele har oplevet jobvækst.

- Det er rigtig positivt, at ledigheden falder i hele landet, så det økonomiske opsving bider sig ikke bare fast i storbyerne, men også i landdistrikterne, siger Kristian Jensen.

Selv om det umiddelbart lyder udelukkende godt, har den bomstærke økonomi også en bagside.

- Vores udfordring er selvfølgelig, at hvis vi fortsætter med at have vækst i beskæftigelsen, så skal væksten i arbejdsstyrken gerne følge med. I øjeblikket er væksten i beskæftigelse faktisk større end væksten i arbejdsstyrken, og det betyder, at vi inden for ganske kort tid kan komme til at mangle arbejdskraft, siger Kristian Jensen.

Regeringen vurderer dog, at økonomien er godt rustet til, at højkonjunkturen kan fortsætte.

Regeringen vil tiltrække udenlandsk arbejdskraft

Fremgangen i dansk økonomi bæres især af danskernes privatforbrug, private investeringer og eksporten til udlandet.

- Regeringens opgave bliver at sørge for at holde økonomien i balance og få udvidet arbejdsudbuddet, så det passer til efterspørgslen, siger Kristian Jensen.

Går det for godt for dansk økonomi?

- Det kan ikke gå for godt, men vi kan få svært ved at finde den rigtige arbejdskraft til virksomhederne. Derfor skal vi sørge for, at alle hænder, der er mulige at bruge, kommer i sving. Det er også nytilkomne flygtninge og familiesammenførte.

Regeringen barsler også med forslag til at gøre det nemmere og mindre bureaukratisk at tiltrække kvalificeret udenlandsk arbejdskraft, fortæller finansministeren:

- Cirka en kvart million udlændinge arbejder i Danmark lige nu, og de er helt afgørende for den velstandsfremgang, vi har. Derfor skal vi også se på mulighederne for at tiltrække mere udenlandsk arbejdskraft, siger han.

Regeringsgrundlaget har som målsætning at øge arbejdsudbuddet med 55.000 til 60.000 personer frem mod 2025. Men en af de reformer, der for alvor kunne have bidraget til målet, nemlig en højere pensionsalder, har regeringen ikke kunnet skaffe flertal bag.

Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet modsatte sig, og Folketingets to største partier har også gjort det sværere for udlændinge at få arbejde i Danmark ved - uden om regeringen - at hæve loftet for, hvor meget udlændinge skal tjene om året for at få adgang til Danmark.

- Der er flere reformer, der i tidens løb er blevet gennemført, selv om der ikke fra start har været flertal for dem. Og det er vores opgave at sørge for at skabe mest mulig opbakning til at kunne tiltrække udenlandsk arbejdskraft til Danmark, siger Kristian Jensen.

Han lægger også op til, at kommunerne skal blive bedre til at få flygtninge og familiesammenførte i arbejde, få kontanthjælpsmodtagere i job og give flere ældre lyst til at blive lidt længere på arbejdspladsen.